De Aartsengel Metatron is een van die engelen wiens leven een mysterie blijft. Wil je meer weten over deze engel?

We hebben ons verdiept in de geschiedenis van de engel en hebben zeer interessant onderzoek gedaan.

Hoe eenvoudig het ook lijkt, er wordt gezegd dat Metatron Henoch is. De Bijbel zegt hier niets over. Maar in sommige werken is het de naam van een aartsengel die aan hem werd gegeven nadat hij van de aarde was gehaald om in de hemel te dienen.

Lees deze blogpost voor meer informatie:

 • Het verhaal van Metatron;
 • Hoe zijn oorsprong te verklaren ;
 • Rabbi Yshmael’s beschrijving van Metatron;
 • Metatron: de bemiddelaar tussen God en de schepping ;
 • En de betekenis van Metatron’s kubus symbool.
 • Laten we zonder verder oponthoud tot de kern van de zaak komen!

Om meer te weten te komen over de aartsengelen, nodigen we je uit om een van onze andere artikelen hieronder te lezen:

 • Hoe de Aartsengel Michaël aanroepen
 • Hoe de Aartsengel Rafaël aanroepen
 • Hoe de Aartsengel Metatron aanroepen
 • Wie is de Aartsengel Michaël?
 • Wie is de Aartsengel Uriël?
 • Wie is de Aartsengel Gabriël?
 • Studie over de Aartsengel Rafaël
 • De geschiedenis van Mont-Saint-Michel

Ontdek onze christelijke armbanden

 

Christelijke Armband

Herenleren band met kruis

34,90 

Christelijke Armband

Fijne Christelijke Kruis Armband

(5 klantbeoordelingen)
42,90 
(7 klantbeoordelingen)
34,90 
(14 klantbeoordelingen)
24,90 

Christelijke Armband

Christian draad armband

(4 klantbeoordelingen)
29,90 

Christelijke Armband

Solitaire Christelijke armband

37,90 

Christelijke Armband

Christelijke dubbele enkelband

47,80 

Christelijke Armband

Zwarte Onyx Christelijke Armband

(1 klantbeoordeling)
39,90 

HET VERHAAL VAN AARTSENGEL METATRON

Henoch, de grootvader van Noach, was een mysticus die in verschillende visioenen de hemel bezocht. In een visioen zag hij de cherubs in de hemel, die hij beschreef als wezens van vuur. Later werd hij door de aartsengel Michaël meegenomen naar de hoogste hemel. Henoch reist in zijn visioenen of dromen ook naar de boom der wijsheid. Aan het einde van zijn visioenen wordt Henoch getransformeerd in de aartsengel Metatron, een machtige aartsengel die ook wel de Kleine Jahweh wordt genoemd.

Geboren uit de ingewanden van de Middeleeuwen, de vrucht van Kabbalistische teksten, is Metatron de meest controversiële aartsengel in de Joods-christelijke mythologie. Hij is een wezen dat moeilijk te begrijpen is door de vele teksten die hem door de geschiedenis heen op dubbele en soms tegenstrijdige manieren hebben beschreven. Maar wat zijn betekenis ook is, hij is de machtigste aartsengel in het hemelse koninkrijk. Dit heeft hem de titel “Kleine Jahweh” opgeleverd. Hij wordt niet expliciet genoemd in het Oude of Nieuwe Testament.

De figuur van de aartsengel Metatron wordt door de Christelijke religie in geen enkele variant geaccepteerd. Hij komt echter wel voor in de Talmoed, waardoor de rabbijnse traditie hem beschouwt als de hemelse schriftgeleerde. Hij is de belangrijkste van de goddelijke aartsengelen en wordt door Kabbalageleerden geïdentificeerd met de engel in de tekst van de Zohar. Hij leidde het volk Israël tijdens hun exodus en wordt beschreven als de koning der engelen. Hij die heerst over de boom van goed en kwaad.

Ontdek onze Crucifixen

 

Crucifix

Gouden Crucifix

(3 klantbeoordelingen)
34,90 
(7 klantbeoordelingen)
38,90 
(9 klantbeoordelingen)
34,90 

Crucifix

Crucifix Bruin

(4 klantbeoordelingen)
40,90 
40,90 

Crucifix

Rood crucifix

40,90 
(1 klantbeoordeling)
29,90 
(4 klantbeoordelingen)
26,90 

HOE VERKLAREN WE DE OORSPRONG VAN METATRON?

In principe zijn er twee manieren om zijn oorsprong te verklaren. Of hij is Henoch, getransformeerd in een aartsengel na verschillende bezoeken aan het koninkrijk van de hemel. Of hij is het eerste wezen van de schepping, zittend aan de linkerhand van de vader, die in de traditie wordt geassocieerd met Satan. Hoe dan ook, hij is niet menselijk, zijn figuur is controversieel en vandaag de dag maakt hij evenzeer deel uit van de mystiek als van het occultisme.

De etymologie van zijn naam levert ook ernstige problemen op. Sommigen beweren dat Metatron afkomstig is van de Hebreeuwse uitdrukking bewaker van de ingang. Anderen denken dat het komt van de Griekse uitdrukking die achter de troon staat. Natuurlijk is er geen Hebreeuws equivalent voor zijn naam, die vele varianten kent: Methraton, Metrator, Merattron, Meetatron, onder andere.

Zijn uiterlijk wordt beschreven als dat van een wezen van goddelijk vuur, met 36 paar vleugels en 365 duizend ogen. Kabbalisten beschouwen hem als de machtigste van de serafijnen, die over het algemeen slechts 3 paar vleugels hebben. Metatron, aan de andere kant, heeft dit getal vermenigvuldigd met 12 (dat zijn de stammen van Israël). Bovendien bezit hij als de schriftgeleerde van de hemel de geheimen van de kosmos en bezit hij oneindige wijsheid.

METATRON IN JOODSE TEKSTEN

De Thora en de Bijbel vermelden dat de profeet Henoch een lang leven leidde en naar de hemel werd gebracht zonder te sterven (Genesis 5:23-24). De teksten van het Boek van Henoch zijn uitgesloten van de officiële canon van het Jodendom.

Daarom worden ze ook niet door de christelijke geschriften geaccepteerd. Desondanks was de aartsengel Metatron erg belangrijk in het middeleeuwse mystieke jodendom en wordt hij genoemd in de Talmoed.

Ontdek onze christelijke hangers

 

Kruis Hanger

Roze Kruis Hanger

44,90 
39,90 
34,90 

Kruis Hanger

Hanger Kruis Medaille

29,90 

Kruis Hanger

Keltisch kruis hanger

39,90 
44,90 
40,90 
44,90 

METATRON IN HET HEBREEUWS מיטרון

De naam lijkt te zijn ontstaan door de vereniging van twee Griekse woorden, “na” en “troon”, μετὰ θρóνος. Uit deze twee woorden ontstaat de betekenis: “dienaar achter de Ene” of “assistent van de troon of naast de troon van glorie”. Sommige mensen stellen Metatron “vertrouwelijk” voor als de rechterhand van God, behorend tot de CHORUS VAN DE ENGELEN VAN SERAFIN.

Hij kan worden gedefinieerd als de Stem van God en het is zijn taak om Gods gedachten te brengen. Door ze te manifesteren, door middel van geluidsgolven, biedt de Aartsengel ons kennis, door ons te openbaren:

Het doel,
Het doel,
en de plannen van de Goddelijkheid.

RABBI YSHMAEL’S BESCHRIJVING VAN METATRON

Het Boek Henoch, dat behoort tot de Merkavah traditie, beschrijft de transformatie van Henoch in de Aartsengel Metatron. In dit boek zegt Metatron zelf dat YHVH hem “kleine YHVH” noemde. De verteller, Rabbi Yishmael, geeft een dubbele beschrijving van wie Metatron werkelijk is. Ten eerste toont hij hem als een oerengel (9:2-13:2).

In de andere zin, als degene in wie Henoch (de grootouder van Noach in de Bijbel) werd getransformeerd. De naam Metatron wordt ook op twee manieren geschreven. De ene naam heeft zes letters (מטטרון) en de andere zeven (מיטטרון). De eerste zou Henoch zijn die in een engel werd veranderd, terwijl de tweede de oer-Metatron zou zijn, een emanatie van God. Metatron is de tiende en laatste emanatie. Hij is verbonden met de Goddelijke Aanwezigheid op Aarde.

Ontdek onze christelijke kettingen

 

Kruis Ketting

Hart en kruis ketting

(1 klantbeoordeling)
29,90 

Kruis Ketting

Ketting Kruis Gekleurd

29,90 

Kruis Ketting

Boho Ketting

54,90 
34,90 
29,90 

Kruis Ketting

Ketting met roze kruis

42,90 

Kruis Ketting

Sint Marie ketting

29,90 

Kruis Ketting

Kruis en oog ketting

24,90 

METATRON IN ANDERE OPVATTINGEN

De Zohar, de belangrijkste tekst die geassocieerd wordt met de Kabbala, noemt Metatron “de Jonge”. Dezelfde titel waaronder hij verschijnt in 3 Henoch zou “dienaar” kunnen betekenen. Deze tekst verwijst naar Metatron als de engel van God die de Kinderen van Israël bijstond tijdens de Exodus. Interessanter is dat Metatron wordt voorgesteld als het hoofd van de engelen, die over de boom der wijsheid heersen of die in het verleden over de boom van de kennis van goed en kwaad hadden geheerst (Zohar 49, Ki Tetze: 28:138).

De Zohar Bereishit 51:474 zegt dat toen Henoch op aarde was, hij bezig was met het schrijven van een boek dat de geheimen van wijsheid bevatte. Totdat hij naar de Hemel werd gebracht om een engel te worden. Hasjem stond Henoch toe om deze zelfde bediening in de Hemel voort te zetten.

In de Zohar Bereishit 51:475 wordt gezegd dat alle bovennatuurlijke geheimen in de handen van Metatron werden gelegd. Hij plaatste ze dus in de handen van degenen die ze verdienden. De Talmoed vermeldt in Hagiga 15a dat het Opperwezen Metatron toestemming gaf om in zijn aanwezigheid te zitten, gezien zijn positie als secretaris van Israëls verdiensten.

Ontdek onze christelijke ringen

 
39,90 
(1 klantbeoordeling)
36,90 
36,90 

Christelijke Ringen

Zegelring Christelijk Kruis

(7 klantbeoordelingen)
36,90 
29,90 

Christelijke Ringen

Heilig Hart Christelijke Ring

(8 klantbeoordelingen)
36,90 

Christelijke Ringen

Christelijke Ring Antiek Kruis

(2 klantbeoordelingen)
38,90 
48,90 

METATRON: DE BEMIDDELAAR TUSSEN GOD EN DE SCHEPPING?

Van de mensen, engelen en andere wezens is Metatron de geleider van Gods wil en de bemiddelaar voor de mensheid. Met de titel van Heer van de wereld is Metatron de hoogste engel die boven de hele schepping is geplaatst.

Er wordt gezegd dat alle verordeningen van God aan hem worden geopenbaard (Yalkut 44). Gerangschikt in de hoogste hiërarchie, dicht bij de Heer, ontvangt hij bevelen, die hij ofwel zelf uitvoert (Yalkut 44). Of via andere engelen die inferieur aan hem zijn (Midrasj Abhir).

METATRON, DE BESCHERMENGEL VAN KINDEREN

Metatron is de beschermengel van kinderen vanwege zijn rol in de Zohar. Hij helpt Indigo- en Kristalkinderen om obstakels in hun evolutie te overwinnen.

Ouders kunnen Metatron vragen hen te begeleiden. Om hun kinderen te helpen met hun opvoeding, hun spiritualiteit en de ontwikkeling van hun paranormale vermogens. Hij heeft ook andere attributen:

DE LERAAR VAN DE MENSHEID

De speciale houding van Metatron ten opzichte van kinderen en zijn functies als hemelse leraar zijn welbekend. Het onderwijzen van kinderen in de Hemel wordt “Metatron’s hemelse school”23 genoemd en “Metatron’s school is de school van de Heilige Gezegend Zij Hij”24.

HOOFD VAN DE ENGELEN VAN DE DOOD

Als voormalig menselijke engel wordt Metatron geassocieerd met de aartsengelen Gabriël en Samaël wanneer zij werken als engelen des doods. Metatron houdt toezicht op hen terwijl zij zielen helpen hun overgang te maken van het fysieke naar het spirituele vlak.

VERLICHTENDE ENGEL

De Aartsengel Metatron is verantwoordelijk voor het leiden van de opstijging en activering van het menselijk lichtlichaam. Hij is een krachtige engel die, omdat hij mens is geweest, het pad naar verlichting kent. Haar belangrijkste betekenis voor hen die naar God toe willen gaan, is dat zij het potentieel van de ziel voor transformatie en zuivering vertegenwoordigt. Wanneer het van plan is materie te overstijgen om zich bij de zuivere geest van het Goddelijke te voegen.

BEWAKER VAN DE AKASHA KRONIEKEN

Beschermengelen kunnen Metatron raadplegen in zijn rol als bewaker van de Akasha kronieken. Op deze manier helpt Metatron mensen om hun ziel te perfectioneren.

De Akasha kronieken zijn een middel om vorige levens te onderzoeken, omdat ze de “geest van God” bevatten. Metatron heeft toegang tot goddelijke wijsheid, wat suggereert dat beschermengelen mensen helpen in hun evolutie.

DE HELDERZIENDHEID VAN METATRON

Vandaar het symbolische getal van 365 duizend ogen en de verwijzing naar een helderziendheid die alle tijd doordringt, verleden en toekomst. Geassocieerd met de schepping van materie, die de gnostici identificeerden met het kwaad, en met wijsheid. Veel mystieke aspecten van zijn helderziendheid worden in verband gebracht met de slang die Eva verleidde met de verboden vrucht.

Metatron is ook de engel die in de aanwezigheid van God stond en prins der prinsen werd genoemd, net als Lucifer in het bijbelverhaal van Ezechiël. Hij is de enige aartsengel die oorspronkelijk menselijk was.

Ontdek onze Rozenkrans

 
(10 klantbeoordelingen)
28,90 
(7 klantbeoordelingen)
29,90 
(6 klantbeoordelingen)
34,90 

Rozenkrans

Zwarte rozenkrans

39,90 
52,90 
34,90 
(4 klantbeoordelingen)
33,90 

METATRON KUBUS: BETEKENIS VAN HET SYMBOOL

Dit symbool komt uit de heilige geometrie en combineert op harmonieuze wijze het afgeronde vrouwelijke principe met 13 bollen. Ze vertegenwoordigen de vrucht van het leven en het rechte mannelijke principe. Net als de driehoeken en zeshoeken die, in driedimensionale termen, Plato’s vaste lichamen voortbrengen.

“De kubus van Metatron vertegenwoordigt de driedimensionaliteit van de ruimte. Binnen de kubus van Metatron bevindt zich de bol en vertegenwoordigt het lichaam met onze driedimensionale werkelijkheid, van gemanifesteerd denken. De binnenste bol vertegenwoordigt het bewustzijn van de geest in ons, of zoals het gewoonlijk genoemd wordt, onze ziel.”

Dit symbool zendt de krachtige vibratie van Aartsengel Metatron naar de waarnemer en is een krachtig instrument voor het volbrengen van onze Levenstaak, is de link tussen ons en het Goddelijke en is in zijn essentie de perfecte integratie van mannelijk en vrouwelijk. Het zou ook een emanatie van EROS-AGAPE genoemd kunnen worden.

METATRON IS HIJ DIE DE WIL DOORDRINGT

Joodse mondelinge tradities verwijzen al sinds de oudheid naar Metatron. De eerste schriftelijke informatie over hem verschijnt in het Boek Zohar. Het was een transcriptie van mondelinge leringen, gepubliceerd in de dertiende eeuw en toegeschreven aan een rabbi uit de tweede eeuw.

Sommigen beschouwen hem als de bedenker van de Kabbala en de Levensboom. Sommige geleerden geloven dat Metatron de “Engel des Heren” is, zoals het in verschillende passages van het Oude Testament staat. Metatron staat bekend als de Koning of Prins der Engelen, de Engel die aan de rechterhand van God zit, de Stem van God, de Engel aan de top van de Levensboom en de Engel van Aanwezigheid.

Metatron heeft alleen rechtstreeks contact met de mensheid op momenten van groot kosmisch belang. Volgens sommige onderzoekers is Metatron de opstijgende profeet Henoch. Volgens de Sleutels van Henoch: “Metatron is de Schepper van het uiterlijke Licht dat de gebieden zonder vorm en leegte doordringt waardoor het levende Licht van YHVH de gebieden van de ‘buitenste universa’ kan doordringen” (Sleutel 107 v. 11 – gelezen tijdens de avond).

Ontdek onze christelijke kettingen

 

Kruis Ketting

Hart en kruis ketting

(1 klantbeoordeling)
29,90 

Kruis Ketting

Ketting Kruis Gekleurd

29,90 

Kruis Ketting

Boho Ketting

54,90 
34,90 
29,90 

Kruis Ketting

Ketting met roze kruis

42,90 

Kruis Ketting

Sint Marie ketting

29,90 

Kruis Ketting

Kruis en oog ketting

24,90 

METATRON EN DE AARTSENGEL SANDALPHON

Metatron en zijn tegenhanger, de aartsengel Sandalphon, “ondersteunen de schepping” als engelen aan de top en aan de basis van de Levensboom. Ze zijn als twee krachtige pilaren die een hangmat ondersteunen. Tussen hen in handhaven ze de vorm en continuïteit van onze levenservaring.

DE BELANGRIJKSTE ALCHEMIST VAN HET UNIVERSUM

Metatron is de belangrijkste alchemist van het universum en hij ondersteunt ons met zijn vibratie. Door ons hoogfrequent licht te sturen vanuit de hogere dimensies van het bestaan. Deze hogere lichtfotonen dienen om het ascensieproces te versnellen, door onze evolutie te stimuleren. Het is zijn missie om de mensheid te helpen terug te keren naar de perfectie van het eerste goddelijke model: de Adam Kadmon van de oorsprong.

“Ik bid altijd dat God mij de wijsheid zal schenken om Zijn manier van doen te accepteren” (Franck, CHEF SIOUX). Vervolgens is Metatron ook de engel van de getallen, want hij wordt beschreven met 72 vleugels en 12 gezichten. Hij staat bekend om zijn “Kubus”, die verbonden is met de “Bloem des Levens”.

Dit symbool vertegenwoordigt de voltooiing van het creatieve werk van de wereld en bestaat uit zeven onderling verbonden cirkels die het patroon van de gulden snede volgen. Voor de ingewijde scholen vertegenwoordigde het “Genesis”. Met andere woorden, de dagen van Gods schepping in zeven verschillende perioden. Ten slotte werd het beschouwd als een symbool van perfectie in de aardse wereld.

Ontdek onze christelijke armbanden

 

Christelijke Armband

Herenleren band met kruis

34,90 

Christelijke Armband

Fijne Christelijke Kruis Armband

(5 klantbeoordelingen)
42,90 
(7 klantbeoordelingen)
34,90 
(14 klantbeoordelingen)
24,90 

Christelijke Armband

Christian draad armband

(4 klantbeoordelingen)
29,90 

Christelijke Armband

Solitaire Christelijke armband

37,90 

Christelijke Armband

Christelijke dubbele enkelband

47,80 

Christelijke Armband

Zwarte Onyx Christelijke Armband

(1 klantbeoordeling)
39,90 

BEZOEK ONZE CHRISTELIJKE WINKEL VOOR EEN PRACHTIGE METATRON MEDAILLE

Het is moeilijk om Metatron concreet te lokaliseren. Bij gebrek aan materieel bewijs van zijn bestaan zijn we genoodzaakt om op geloof te vertrouwen. Tenminste, degenen die dat willen, want christenen geloven niet in zijn bestaan ondanks alle teksten die over hem spreken en de verwijzingen naar hem in de Bijbel.

Als een van de meest symbolische engelen hebben we besloten om onze exclusieve medaille van het symbool van Metatron met jullie te delen. Houd een prachtige afbeelding van aartsengel Metatron bij je dankzij ons unieke sieraad met de naam en het symbool van de engel. Naast Metatron is er nog een wereld die heel belangrijk is in het hemelse rijk, en dat is aartsengel Uriël.

2 thoughts on “METATRON AARTSENGEL: WIE IS DEZE ENGEL?

 1. Pingback: AARTSENGEL HANIEL: KRACHTEN VAN DE ENGEL EN HOE HEM AANROEPEN? - Christelijke Sieraden | Nr. 1 winkel in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *