Je hebt waarschijnlijk al gehoord van de Mont Saint Michel, maar je weet niet precies waar het is of wat het echt verbergt! Dus je bent benieuwd naar deze beroemde plek? In dit artikel vertellen we je alles over deze prachtige plek.

Als geschiedenisfanaten gaan we deze informatie over de Mont Saint-Michel met je delen, zodat je het beter kunt leren kennen voordat je gaat.

Mont-Saint-Michel is uniek omdat het op een rotsachtig eilandje ligt tussen Normandië en Bretagne. Het wordt omringd door een uitzonderlijke baai, waar de hoogste getijden van continentaal Europa voorkomen. De site staat op de lijst van werelderfgoed van UNESCO. Het is ook een van de meest bezochte sites in Frankrijk.

Dit artikel is bedoeld om je te helpen de Mont Saint Michel nog beter te leren kennen. Dankzij dit artikel ontdek je :

  • Zijn geschiedenis en verleden.
  • Zijn huidige ligging.
  • De geografische ligging van de Mont Saint Michel.

Laten we zonder omhaal verder gaan met het lezen van het artikel!

Naast dit artikel hebben we verschillende artikelen over de aartsengelen die je hieronder op onze site kunt vinden:

  • Hoe roep ik Aartsengel Michaël aan?
  • Wie is Aartsengel Michaël?
  • Wie zijn de aartsengelen Michaël, Gabriël en Rafaël?

En als je een heilig symbool van de aartsengelen wilt dragen, delen we alle stukken met je die exclusief verkrijgbaar zijn in de sieradenwinkel door hieronder te klikken:

Ontdek onze christelijke armbanden

 

Christelijke Armband

Herenleren band met kruis

34,90 

Christelijke Armband

Fijne Christelijke Kruis Armband

(5 klantbeoordelingen)
42,90 
(7 klantbeoordelingen)
34,90 
(14 klantbeoordelingen)
24,90 

Christelijke Armband

Christian draad armband

(4 klantbeoordelingen)
29,90 

Christelijke Armband

Solitaire Christelijke armband

37,90 

Christelijke Armband

Christelijke dubbele enkelband

47,80 

Christelijke Armband

Zwarte Onyx Christelijke Armband

(1 klantbeoordeling)
39,90 

MONT SAINT MICHEL, WAT IS HET PRECIES?

De Mont Saint Michel ligt tussen Granville en Cancale in het departement Manche. Het is een klein eilandje met een historisch monument en omgeven door een baai. Wanneer het hoogmoeras is, wordt het omringd door water en tijdens de laagmoerasperiodes is het mogelijk om er te voet naartoe te gaan.

Deze baai is ook een natuurgebied bij uitstek. Er leven veel soorten mariene planten en dieren.

De abdij op de heuvel is een meesterwerk van middeleeuwse architectuur. Het is ook een van de meest prestigieuze religieuze gebouwen in Frankrijk. Het was de thuisbasis van middeleeuwse monniken die werden aangetrokken door de maritieme omgeving. Het was Aubert, bisschop van Avranches, die in 708 een heiligdom op Mont-Tombe zou hebben gesticht na drie opeenvolgende verschijningen van de aartsengel Sint Michael. In de loop der eeuwen zijn er gebouwen op deze plek neergezet en is het een opmerkelijke plek geworden die uitkijkt over de onmetelijkheid van de baai. De abdij is echter het hoogtepunt van het bezoek.

DE GEOGRAFIE VAN MONT

Mont Saint Michel is een rotsachtig eilandje dat tijdens de hoogmoerasperiode verandert in een klein rotseilandje. Het ligt in de regio Avranchin, ten oosten van de monding van de rivier de Couesnon.

Deze granieten punt heeft een omtrek van 960 meter en een hoogte van 92 meter boven een zandvlakte.

Volgens Edouard Le Héricher is de Mont Saint Michel een soort cirkelvormige berg die wegzinkt onder de monumentale piramide die hem bekroont.

Ontdek onze Crucifixen

 

Crucifix

Gouden Crucifix

(3 klantbeoordelingen)
34,90 
(7 klantbeoordelingen)
38,90 
(9 klantbeoordelingen)
34,90 

Crucifix

Crucifix Bruin

(4 klantbeoordelingen)
40,90 
40,90 

Crucifix

Rood crucifix

40,90 
(1 klantbeoordeling)
29,90 
(4 klantbeoordelingen)
26,90 

MONT SAINT MICHEL: 13 EEUWEN GESCHIEDENIS!

De Mont Saint Michel is niet alleen een bijzonder interessante toeristische trekpleister, maar ook een plaats van geschiedenis en legende. Het heeft nu 13 eeuwen geschiedenis. Het leven van deze plek wordt vooral gekenmerkt door legendes, oorlogen en het talent van zijn architecten. Allemaal elementen die het tot een niet te missen monument hebben gemaakt, het meest gewaardeerde in zijn regio.

DE LEGENDE VAN DE BISSCHOP VAN AVRANCHE

De bouw van de Mont d’Avranche begon in 708. Volgens de legende had Aubert, de bisschop van Avranches, visioenen van de aartsengel Saint Michael. Saint Michael beval Aubert een bouwwerk ter ere van hem te bouwen. De bisschop deed niets totdat de aartsengel nog twee keer aan hem verscheen. Hij tekende zelfs een gat in de schedel van de bisschop om hem zijn macht te tonen. Hierna zou de bisschop zijn begonnen met de bouw van een bidkapel op de plek die bekend staat als Mont Tombe. De plek bleef onbewoond tot 966, toen Richard I, hertog van Normandië, er benedictijner monniken liet wonen. Het waren deze monniken die kort voor het jaar 1000 de preromaanse kerk Notre Dame Sous Terre bouwden. Het heiligdom werd vervolgens omgevormd tot een abdij en in de 11e eeuw werd de abdijkerk gebouwd op de punt van de rots, ondersteund door een reeks crypten.

Mont-Saint-Michel werd al snel een belangrijke bestemming voor pelgrims. Het werd ook een mekka voor middeleeuwse cultuur. Het werk van de benedictijnen en de relikwieën van Saint-Michel zijn er nog steeds te vinden. Ze droegen bij aan de spirituele en economische ontwikkeling van de site.

Ontdek onze christelijke hangers

 

Kruis Hanger

Roze Kruis Hanger

44,90 
39,90 
34,90 

Kruis Hanger

Hanger Kruis Medaille

29,90 

Kruis Hanger

Keltisch kruis hanger

39,90 
44,90 
40,90 
44,90 

TOEN DE ABDIJ WERD OMGEBOUWD TOT FORT

Op het hoogtepunt van de middeleeuwen braken overal in Frankrijk oorlogen uit. In het midden van de 12e eeuw werd Normandië geannexeerd door Philippe Auguste, koning van Frankrijk. De bondgenoten van de koning, de Bretons onder Guy de Thouars, verzamelden een leger om de inwoners van Mont-Saint-Michel aan te vallen. De dorpelingen werden gedood en de Mont werd in brand gestoken. Om deze dramatische periode goed te maken, liet Philippe Auguste de Merveille bouwen. Het bestaat uit twee gebouwen van drie verdiepingen, gedomineerd door een klooster en een refter. Het werk werd voltooid in 1228. Het is het meest aantrekkelijke kenmerk van de architectuur van de abdij. Omdat het op moeilijk terrein werd gebouwd, getuigt het van de genialiteit van de bouwers uit die tijd.

Aan het begin van de 100-jarige oorlog tussen de Fransen en de Engelsen in de 14e eeuw werd de Mont Saint Michel de vesting van het hertogdom Normandië. Er werd een muur opgetrokken met 7 torens en 3 poorten. Deze beschermde de Mont toen de Engelsen in 1415 het Franse leger decimeerden en Normandië annexeerden. Hun aanvallen waren tevergeefs. Dankzij deze overwinning werd de legende van de Mont nog bekender. Steeds meer pelgrims bezochten de plek om de aartsengel Saint-Michel te eren, die de verdediger van het koninkrijk was geworden. De oorlog liet echter zijn sporen na op de Mont. In 1421 viel het romaanse koor van de kerk en enkele jaren later werd het vervangen door een roemrucht gotisch koor.

Ontdek onze christelijke kettingen

 

Kruis Ketting

Hart en kruis ketting

(1 klantbeoordeling)
29,90 

Kruis Ketting

Ketting Kruis Gekleurd

29,90 

Kruis Ketting

Boho Ketting

54,90 
34,90 
29,90 

Kruis Ketting

Ketting met roze kruis

42,90 

Kruis Ketting

Sint Marie ketting

29,90 

Kruis Ketting

Kruis en oog ketting

24,90 

TOEN DE ABDIJ EEN GEVANGENIS WERD

Jaren gingen voorbij en Lodewijk XI was koning van Frankrijk. Hij benoemde persoonlijk de nieuwe abt om de Mont te beheren. Beetje bij beetje verloor de Mont zijn religieuze interesse en het aantal pelgrims dat er kwam verminderde. Pas in 1622 werd de kloosteractiviteit nieuw leven ingeblazen door de komst van benedictijnen uit de congregatie van Saint Maur. Door gebrek aan onderhoud verloren de gebouwen echter hun vroegere pracht en praal. Ze werden vervolgens gebruikt als gevangenis door verschillende koningen van Frankrijk. Het werd de “Bastille van de zeeën” genoemd.

Verjaagd door de Revolutie, die alle kerkelijke bezittingen tot “nationaal bezit” verklaarde, verlieten de Benedictijnen de site in 1791. De Mont Saint Michel kreeg toen de naam “Mont Libre”. Het werd een plaats voor het interneren van weerspannige priesters voordat het een gevangenis werd. Na in verval te zijn geraakt, ondanks verschillende branden, raakte de plek rond 1863 volledig in de vergetelheid.

TOEN DE ABDIJ UIT DE AS HERREES

De Mont Saint Michel onderging een zeer langzame wedergeboorte. Alle klokken werden vernietigd, behalve één, de “mistklok”. Deze werd destijds gebruikt om vissers de weg te wijzen.

In 1874 besloot president Mac Mahon tot renovatie en werd het op de monumentenlijst geplaatst. Aan het einde van de 19e eeuw onderging de site grote restauratiewerkzaamheden. En om de toegang vanaf het vasteland te vergemakkelijken werd in 1879 de dam van de weg gebouwd.

We moesten wachten tot 1897 om het beroemde beeld van de aartsengel Sint Michael die de draak verslaat te zien. Het is veel meer dan een decoratief element op de torenspits van de abdij. Het is in feite een bliksemafleider. Het werd gebouwd door Emmanuel Frémiet.

In 1966 hervatte een kleine monnikengemeenschap onder leiding van pater Bruno de Senneville, een monnik uit Bec-Hellouin, het leven op de Mont.

In 1969 werd de eredienst in de abdijkerk hersteld en vanaf 2001 namen de monastieke broederschappen van Jeruzalem de erediensten over na het vertrek van de benedictijnse gemeenschap. Hun roeping is “in het hart van de steden, in het hart van God”.

Ontdek onze christelijke ringen

 
39,90 
(1 klantbeoordeling)
36,90 
36,90 

Christelijke Ringen

Zegelring Christelijk Kruis

(7 klantbeoordelingen)
36,90 
29,90 

Christelijke Ringen

Heilig Hart Christelijke Ring

(8 klantbeoordelingen)
36,90 

Christelijke Ringen

Christelijke Ring Antiek Kruis

(2 klantbeoordelingen)
38,90 
48,90 

DE BERG TOT NU!

Aan de geschiedenis van de Mont Saint Michel lijkt geen einde te komen. In de loop der jaren heeft de site verschillende restauraties ondergaan ondanks de tand des tijds. Om het te redden heeft het Centre des Monuments Nationaux sinds 2007 20 miljoen euro besteed aan restauratiewerkzaamheden. Een van de belangrijkste werkzaamheden was de restauratie van het aartsengelbeeld in 2016. Momenteel wordt gewerkt aan de restauratie van de kloostergang.

De dijk naar de Mont, die de baai bedreigt ondanks de verzanding, werd in 2015 omgevormd tot een voetgangersbrug. Auto’s kunnen er niet overheen rijden om het maritieme karakter van de Mont te beschermen.

Dit gebied heeft een aantal winkels en restaurants die open zijn voor bezoekers. Een van de bekendste etablissementen is de Auberge de la Mère Poulard. Dit restaurant is wereldberoemd om zijn beroemde omelet. De geschiedenis van dit hotel-restaurant is verbonden met de geschiedenis van de Mont zelf.

BEZOEK MONT SAINT MICHEL

Wanneer je het departement Manche in Normandië bezoekt, zou het zonde zijn om geen bezoek te brengen aan de Mont Saint Michel. Het is een mythische plek die zeker een bezoek waard is. Het majestueuze monument is al van verre zichtbaar en maakt indruk en trekt aan. Maar om de genialiteit van de architectuur nog beter te voelen en te zien, is een bezoek aan het interieur een must. Het is ook een geweldige manier om meer te weten te komen over de buitengewoon rijke en roerige geschiedenis.

Er zijn rondleidingen en lezingen beschikbaar. Sommige bieden toegang tot delen van het gebouw die normaal gesproken gesloten zijn voor het publiek. Dit is het geval met de kanten trap, die je naar de hoogten van de Mont brengt, vlakbij de Aartsengel en Notre-Dame-Sous-Terre.

Ontdek onze Rozenkrans

 
(10 klantbeoordelingen)
28,90 
(7 klantbeoordelingen)
29,90 
(6 klantbeoordelingen)
34,90 

Rozenkrans

Zwarte rozenkrans

39,90 
52,90 
34,90 
(4 klantbeoordelingen)
33,90 

PRAKTISCHE INFORMATIE OVER DE MONT SAINT MICHEL

De Abdij van de Mont Saint Michel heeft een eigen adres op 50 170 Le Mont Saint Michel. De site is het hele jaar open voor bezoekers, behalve op enkele data, waaronder 1 januari, 1 mei en Kerstmis. Het is geopend van 9.00 tot 19.00 uur tussen mei en augustus en van 9.30 tot 18.00 uur tussen september en april.

De toegangsprijs is €10 voor het volle tarief en €8 voor het gereduceerde tarief. Iedereen onder de 26 heeft geen toegangsprijs.

Om bij de Mont te komen, moet je over de loopbrug lopen. Auto’s moeten worden achtergelaten op de parkeerplaats op 2,5 kilometer van de site. Vanaf deze parkeerplaats zorgen gratis pendelbussen voor het vervoer van bezoekers. Ze zetten passagiers af op 400 meter van de Mont Saint Michel. Er zijn ook wandelroutes beschikbaar.

Je moet een hele dag uittrekken om de Mont Saint Michel te bezoeken. Sommige toeristen besluiten er zelfs te overnachten om het bezoek de volgende dag voort te zetten.

Ontdek onze christelijke kettingen

 

Kruis Ketting

Hart en kruis ketting

(1 klantbeoordeling)
29,90 

Kruis Ketting

Ketting Kruis Gekleurd

29,90 

Kruis Ketting

Boho Ketting

54,90 
34,90 
29,90 

Kruis Ketting

Ketting met roze kruis

42,90 

Kruis Ketting

Sint Marie ketting

29,90 

Kruis Ketting

Kruis en oog ketting

24,90 

MONT SAINT MICHEL, EEN UITZONDERLIJKE PLEK OM TE ONTDEKKEN ZONDER MATE!

Nu heb je alle informatie die je nodig hebt over de Mont Saint Michel. Je hebt ook gezien dat het een site is met een rijke geschiedenis die de moeite waard is om te ontdekken dankzij het artikel dat we hebben geschreven.

We nodigen je nu uit om langs te komen en alle verborgen wonderen van de Mont Saint Michel van dichtbij te bekijken. Je kunt genieten van gebedshuizen, verschillende rustplaatsen, uitzichtpunten vanwaar je de baai kunt bewonderen en lekker eten dat met zorg is bereid door de plaatselijke restaurateurs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *