Wist je dat de figuur van “Maria die knopen losmaakt” een heel bijzondere Mariadevotie was in Argentinië en Brazilië? Maar ook voor de katholieke kerk in het algemeen?

De devotie “Maria die de knopen losmaakt” heeft een diepe en zeer specifieke betekenis. Net als de gebeden die met deze geloofsdaad gepaard gaan.

In dit artikel kijken we naar

  • De oorsprong van de devotie ‘Maria die de knopen losmaakt’.
  • De betekenis van ‘Maria die knopen ontknoopt
  • Een bijzonder opvallende devotie
  • Maria die knopen losmaakt” gebed

Als je andere artikelen over gebeden tot de Maagd Maria wilt ontdekken, volg dan een van de blauwe links hieronder:

  • Gebed tot Onze Lieve Vrouw van Guadalupe
  • Gebed tot Onze Lieve Vrouw van Fátima
  • Gebed tot Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes
  • Gebed: Wees gegroet Maria
  • Gebed tot de Onbevlekte Ontvangenis

Andere gebeden tot Maria
Je kunt ook de christelijke bibliotheek van de site raadplegen, die een aantal boeken gewijd aan de Maagd Maria en nog veel meer bevat:

Laten we zonder verder oponthoud meer te weten komen over de devotie “Maria die knopen losmaakt”.

Meer lezen

 

Een grote collectie christelijke armbanden in zilver, goud, staal of leer

Meer lezen

Waarom een christelijke armband geven in de vorm van een kruis?

Meer lezen

Een christelijk kruis armband is het ideale cadeau idee voor elke gelegenheid

Meer lezen

OORSPRONG VAN DE DEVOTIE “MARIA DIE KNOPEN ONTKNOOPT

“Maria die knopen legt” is de titel van een schilderij waarop de Heilige Maagd Maria staat afgebeeld die knopen ontknoopt aan een verward lint. Het schilderij werd in 1700 geschilderd door Johann Georg Melchior Schmidtner. De kunstenaar maakte het werk op verzoek van Hieronymus Ambrosius Langenmantel, de pastoor van St Peter am Perlach. De grootvader van deze religieuze man (Wolfgang Langenmantel) overwoog zijn vrouw (Sophia Rentz) te verlaten. Pater Jakob Rem bad tot de Maagd Maria: “Door deze religieuze daad maak ik de huwelijksband los, maak ik alle knopen los en strijk ik het glad”. Onmiddellijk daarna sloten de twee echtelieden vrede. Het schilderij “Maria maakt de knopen los” werd gemaakt als eerbetoon aan deze wonderbaarlijke gebeurtenis.

BETEKENIS VAN “MARY UNTYING THE KNOTS

Op het schilderij staat de Heilige Maagd op een maansikkel. Boven haar hoofd is de Heilige Geest (voorgesteld door een duif) te zien die haar bedekt met al zijn licht. De Heilige Maagd wordt omringd door engelen en aan haar voeten kruipt de slang met al zijn kwaadaardigheid. Rechts van haar reikt een engel haar een verward lint aan. Maria haalt het door haar vingers en maakt elke knoop los tot het glad is.

Het schilderij “Maria ontknoopt de knopen” kan op verschillende manieren worden geïnterpreteerd. Maar de meest unanieme interpretatie is die van paus Franciscus. Door God ongehoorzaam te zijn, schiep Eva knopen die de mensheid zouden wurgen. Door gehoorzaam te zijn zou Maria deze knopen ongedaan hebben gemaakt. Eva was ongelovig, maar Maria had geloof.

EEN BIJZONDER OPVALLENDE DEVOTIE

In Brazilië en Argentinië zijn er kerken die volledig gewijd zijn aan “Maria die de knopen losmaakte”. Deze devotie is zo wijdverspreid in deze twee landen dat er zelfs sprake is van een religieuze rage.

Deze rage werd in Brazilië geïntroduceerd door paus Franciscus, toen bekend als pater Jorge Mario Bergoglio. Tijdens zijn studie in Duitsland zag de Heilige Vader een afbeelding van Maria die knopen ontknoopt in een kerk. Hij besloot ansichtkaarten mee terug te nemen naar Buenos Aires en ze op te nemen in de brieven die hij schreef. Kardinaal Bergoglio liet een figuur van Maria die knopen ontknoopt installeren in de prestigieuze El Salvador Universiteit (een jezuïeteninstituut) in Buenos Aires. De devotie werd later uitgebreid naar de universiteiten van San José en San Juan Bautista.

Kardinaal Bergoglio bracht ook beelden terug van Maria die knopen ontknoopt in Argentinië. Een kunstenares met de naam Ana Berti maakte van de gelegenheid gebruik om een reproductie van het schilderij te maken. Deze reproductie werd tentoongesteld in het kantoor van de rector van de kapel van de Universiteit van El Salvador. Ana Berti maakte vervolgens een tweede reproductie, groter dan de eerste, die tentoongesteld zou worden in de kerk van San Jose del Talar (Buenos Aire). Elke maand maken duizenden gelovigen een pelgrimstocht naar deze kerk. Er zijn zelfs heiligdommen gebouwd voor gelovigen die zich daar willen toewijden.

Ontdek onze christelijke ringen

 
39,90 
(1 klantbeoordeling)
36,90 
36,90 

Christelijke Ringen

Zegelring Christelijk Kruis

(7 klantbeoordelingen)
36,90 
29,90 

Christelijke Ringen

Heilig Hart Christelijke Ring

(8 klantbeoordelingen)
36,90 

Christelijke Ringen

Christelijke Ring Antiek Kruis

(2 klantbeoordelingen)
38,90 
48,90 

GEBED “MARIA MAAKT DE KNOPEN LOS

VADER CELEIRO’S GEBED

“Heilige Maria, Maagd vervuld van de aanwezigheid van God, heel uw leven hebt u de wil van de Vader aanvaard met totale nederigheid, en de boze heeft u nooit in zijn valstrikken kunnen vangen. U houdt nooit op voor ons te bemiddelen bij uw Zoon om onze moeilijkheden op te lossen. Met grote zachtheid en geduld laat U me zien hoe ik de knopen kan ontwarren die mijn leven verstikken. O u, mijn Moeder voor altijd, door alle wanorde weg te nemen, brengt u de banden aan het licht die mij met de Heer verenigen. Heilige Maria, Moeder van God en mijn Moeder, met een moederlijk hart ontknoopt u de knopen die mijn leven belemmeren; ik vraag u deze knoop die ik u voorleg in uw handen te nemen; ik vraag u mij te bevrijden uit de vallen en ketenen waarin mijn vijand, Satan, mij vasthoudt. Door uw genade, door uw voorspraak, door uw voorbeeld, bevrijd mij van alle kwaad, o Maria, en maak deze knoop los die mij verhindert mij met God te verenigen. Zo zal ik, bevrijd van alle verwarring en dwaling, Hem in alles loven, Hem in mijn hart bewaren en Hem altijd kunnen dienen in de persoon van mijn broeders. Amen.”

EERSTE GEBED VAN DE NOVEEN

“Heilige Moeder, allerheiligste Maria, u die de knopen ontknoopt die uw kinderen verstikken, strek uw barmhartige handen naar mij uit. Vandaag geef ik u deze “knoop” …. (noem het), en alle negatieve gevolgen die het in mijn leven heeft gehad. Ik geef U deze “knoop” die me kwelt, me ongelukkig maakt en me verhindert om met U en met Uw Zoon Jezus, mijn Verlosser, verenigd te zijn. Ik neem mijn toevlucht tot U, “Maria die knopen ontknoopt”, omdat ik U vertrouw en weet dat U nooit een zondig kind hebt veracht dat U smeekt om hem of haar te helpen. Ik geloof dat jij deze “knoop” kunt losmaken omdat Jezus jou alle macht geeft. Ik vertrouw erop dat je ermee zult instemmen om deze knoop los te maken, omdat je mijn Moeder bent. Ik weet dat je het zult doen omdat je van me houdt met de liefde van God zelf. Dank je wel, mijn geliefde Moeder.”

LAATSTE GEBED VAN DE NOVEEN

“Allerheiligste Moeder, onze Voorspreekster, U die “knopen” ontknoopt, vandaag kom ik U danken omdat U ermee ingestemd hebt deze “knoop” ………………….. in mijn leven te ontknopen. U kent de pijn die het mij bezorgt. Dank U, Moeder, dat U in uw barmhartigheid de tranen uit mijn ogen hebt gedroogd. Dank U dat U me in Uw armen verwelkomt en me toestaat om nog een genade van God te ontvangen. “Maria die knopen ontknoopt”, O mijn geliefde Moeder, ik dank U voor het ontknopen van de “knopen” in mijn leven. Wikkel mij in uw mantel van liefde, bewaar mij onder uw bescherming, verlicht mij met uw vrede.”

Nu weet je alles over de devotie “Maria die knopen ontknoopt” en de gebeden die je voor deze gelegenheid tot de Heilige Maagd kunt zeggen.

Als je geïnteresseerd bent in Mariadevoties, kun je andere artikelen over dit onderwerp vinden op onze website.

Ontdek onze christelijke hangers

 

Kruis Hanger

Roze Kruis Hanger

44,90 
39,90 
34,90 

Kruis Hanger

Hanger Kruis Medaille

29,90 

Kruis Hanger

Keltisch kruis hanger

39,90 
44,90 
40,90 
44,90 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *