Zijn jullie een koppel? Ben je voor of tegen het vieren van Valentijnsdag en het uitwisselen van originele cadeaus bij deze gelegenheid? Wil je meer weten over deze datum voordat je je mening geeft? Ben je geïnteresseerd in de definitie en geschiedenis van Valentijnsdag?

Als christenen willen we je helpen om de verhalen van de heiligen beter te begrijpen, waaronder degene van wie gezegd wordt dat hij de beschermheilige van de geliefden is. Daarom geven we je wat informatie die het verband bewijst tussen deze symbolische figuur in de christelijke geschiedenis en de liefde.

Sint Valentijnsdag wordt gevierd op 14 februari. Op deze datum geven geliefden elkaar cadeaus om hun genegenheid te tonen en de liefde te vieren. Hoewel het geen feest is dat door de kerk wordt gevierd zoals Kerstmis, Pasen, enz., is het bijzonder bekend bij iedereen, christen of niet. Iedereen kan het dus op zijn eigen manier vieren.

We hebben dit artikel geschreven om je te helpen ontdekken:

  • De oorsprong van Valentijnsdag,
  • De betekenis,
  • De geschiedenis van deze patroonheilige van de geliefden.

Als je meer verhalen over christelijke heiligen wilt ontdekken, zijn er verschillende artikelen beschikbaar op onze site die je kunt lezen:

  • Het verhaal van Pater Pio
  • Het verhaal van de heilige Rita van Cascia
  • Het verhaal van de heilige Antonius de Grote
  • Het verhaal van de heilige Jozef
  • Het verhaal van de heilige Teresa
  • Alles over het verhaal van de heilige Benedictus van Nursia

Ontdek onze christelijke armbanden

 

Christelijke Armband

Herenleren band met kruis

34,90 

Christelijke Armband

Fijne Christelijke Kruis Armband

(5 klantbeoordelingen)
42,90 
(7 klantbeoordelingen)
34,90 
(14 klantbeoordelingen)
24,90 

Christelijke Armband

Christian draad armband

(4 klantbeoordelingen)
29,90 

Christelijke Armband

Solitaire Christelijke armband

37,90 

Christelijke Armband

Christelijke dubbele enkelband

47,80 

Christelijke Armband

Zwarte Onyx Christelijke Armband

(1 klantbeoordeling)
39,90 

WIE IS DE HEILIGE VALENTIJN?

Valentijnsdag wordt het best herinnerd om zijn cadeaus, chocolade, boeketten bloemen, parfums, romantische avonden met kaarsen, romantische diners en ga zo maar door. Maar de oorsprong van dit feest is ingewikkelder dan die van andere christelijke feesten zoals Pasen en Pinksteren. Ze komen uit verschillende culturen en religies: orgiastische Romeinse feesten, een carnaval, een vervolgde Romeinse priester, enzovoort.

Elk jaar is het weer hetzelfde liedje: als de datum van 14 februari nadert, kleuren winkels en winkels rood en wit, de kleuren van liefde en vurige gevoelens.

Volgens de verhalen was Sint Valentijn een priester die verliefd was op een van de dochters van zijn gevangenbewaarder. In afwachting van zijn executie wisselde hij liefdeswoorden met haar uit, ondertekend met “Jouw Valentijn”.

Andere verhalen linken de patroonheilige van de geliefden aan Velentin van Terni. Hij was een monnik en ondanks zijn weigering om zich te onderwerpen aan keizer Claudius II de Goth, die het huwelijk verbood om te voorkomen dat mannen in de verleiding zouden komen om bij hun verloofden te blijven in plaats van ten strijde te trekken, werd hij gevangen gezet. Daar ontmoette hij de dochter van zijn cipier, Julia. Ze vroeg hem de wereld aan haar te beschrijven omdat ze blind was. Ze werden verliefd en Julia kreeg op wonderbaarlijke wijze haar gezichtsvermogen terug. Het wonder werd overal doorverteld en bereikte Claudius II de Goth, die geen genegenheid had voor Christenen. Hij besloot Valentin van Terni te laten executeren, die de martelaar van de liefde werd en later de beschermheilige van de geliefden. Het was paus Gelas I die besloot hem te eren op 14 februari 494.

Maar Sint Valentijn van Terni is niet de enige heilige Valentijn, er zijn nog drie andere Valentijnen die samen met hem worden gevierd. Er was ook nog de heilige Valentijn, die in 270 na Christus werd onthoofd; een andere Valentijn uit Rhetia in de vijfde eeuw, die vooral in Duitsland wordt gevierd; en een laatste Valentijn, van Afrikaanse afkomst, die minder bekend is dan de anderen.

De bekendste Valentijn is zeker die uit het oude Rome.

Ontdek onze christelijke hangers

 

Kruis Hanger

Roze Kruis Hanger

44,90 
39,90 
34,90 

Kruis Hanger

Hanger Kruis Medaille

29,90 

Kruis Hanger

Keltisch kruis hanger

39,90 
44,90 
40,90 
44,90 

WAAROM IS 14 FEBRUARI LIEFDESDAG?

Valentijnsdag vindt zijn oorsprong in een libertijns feest dat de Romeinse Lupercalia werd genoemd. Op deze dag sloegen mannen vrouwen op de buik met leren riemen om ze vruchtbaar te maken voordat ze met hen gingen paren. Aan het einde van de heidense religieuze traditie waren er bacchanalen. In deze tijd dronk iedereen onbeperkt.

In de 5e eeuw besloot Paus Gelasius I de Lupercales in te tomen door ze te vervangen door een viering van de zuivering van de Maagd Maria op 2 februari. Dit feest werd later Candlemas. Het feest van de spirituele liefde wordt gevierd op de vooravond van Lupercalia, dat nu op 14 februari wordt gevierd. In dit geval Valentijnsdag.

In de 19e eeuw werd Valentijnsdag bekender dan ooit door de creatie van “Valentines”, kleine lieve woordjes die geliefden en heel goede vrienden uitwisselen. Sindsdien heeft het feest een steeds commerciëler aspect gekregen. In de 20e eeuw werden er wenskaarten gemaakt, speciaal ontworpen voor geliefden. In de loop der jaren zijn de cadeaus die geliefden elkaar geven sterk geëvolueerd. Iedereen zoekt zijn eigen manier om romantisch te zijn. Er zijn mensen die besluiten om kleine verrassingscadeautjes te geven en anderen die nog verder gaan en een huwelijksaanzoek doen om hun 14e februari in te luiden.

Ontdek onze Crucifixen

 

Crucifix

Gouden Crucifix

(3 klantbeoordelingen)
34,90 
(7 klantbeoordelingen)
38,90 
(9 klantbeoordelingen)
34,90 

Crucifix

Crucifix Bruin

(4 klantbeoordelingen)
40,90 
40,90 

Crucifix

Rood crucifix

40,90 
(1 klantbeoordeling)
29,90 
(4 klantbeoordelingen)
26,90 

WELK DIER WORDT GEASSOCIEERD MET VALENTIJNSDAG?

In de Middeleeuwen werden de meeste festiviteiten gevierd met carnaval. Dit was ook het geval voor Valentijnsdag. Volgens historici was het carnaval een omkering van de sociale orde, een gewoonte om een feest te markeren, een feestdag waarop bijna alles kon.

Carnaval in de liefde, en meer in het bijzonder het carnaval dat met Valentijnsdag wordt geassocieerd, is een viering van de beer. Dit dier heeft een uitzonderlijk seksuele symboliek. In een andere tijd werd Valentijnsdag gezien als een tijd waarin mannen echt seksistisch waren. Ze verkleedden zich als beren, grepen vrouwen en namen ze mee naar hun hol waar ze hen verkrachtten. Het was een gewelddadige en macho praktijk, maar het was wijdverspreid en werd niet bestraft.

Ontdek onze christelijke hangers

 

Kruis Hanger

Roze Kruis Hanger

44,90 
39,90 
34,90 

Kruis Hanger

Hanger Kruis Medaille

29,90 

Kruis Hanger

Keltisch kruis hanger

39,90 
44,90 
40,90 
44,90 

HEDENDAAGSE VALENTIJNSDAG

Valentijnsdag is door de eeuwen heen geëvolueerd. In de 15e eeuw kwam het eindelijk naar het Westen. Het feest was vooral populair in de Verenigde Staten. Daarna nam het een poëtische wending en werd het hoofse liefde. Volgens historici was het een domesticatie van deze gewelddadige rituelen om ze te verzachten.

Deze poëtische wending begon in Frankrijk en bereikte vervolgens Engeland. Het was in Engeland dat de traditie van liefdesgedichten en tekeningen, en later kaarten, tot bloei kwam. In 1840 kwamen deze Engelse kaarten aan in de Verenigde Staten, waar ze meteen een succes werden. De feestdag kwam precies op het moment dat de jonge natie op zoek was naar nieuwe feestelijkheden.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte de Valentijnstraditie een comeback in Frankrijk, dankzij Amerikaanse soldaten die de kenmerken van de feestdag verheerlijkten om Franse vrouwen te verleiden. Ze gaven hen allerlei cadeaus en bloemen. Het was ook in deze tijd dat verkopers de commerciële waarde van het feest inzagen. Chocolademakers, papiermakers, bloemisten en vele anderen probeerden er een belangrijk verkoopmoment van te maken.

Ontdek onze christelijke kettingen

 

Kruis Ketting

Hart en kruis ketting

(1 klantbeoordeling)
29,90 

Kruis Ketting

Ketting Kruis Gekleurd

29,90 

Kruis Ketting

Boho Ketting

54,90 
34,90 
29,90 

Kruis Ketting

Ketting met roze kruis

42,90 

Kruis Ketting

Sint Marie ketting

29,90 

Kruis Ketting

Kruis en oog ketting

24,90 

WAT IS VALENTIJN?

Valentinage is een term die is afgeleid van Valentin, wat betekent dat het is ontleend aan de naam van Sint Valentijn. Het werd in de 14e eeuw gebruikt om een koppel te beschrijven dat door toeval was ontstaan. Deze traditie was beroemd in Engeland. Het werd een soort gewoonte onder de Engelse aristocratie.

De valentijn bestond, zoals gezegd, uit het vormen van een paar met een jong meisje dat werd geassocieerd met een jongeman zonder hun toestemming te vragen, wat tegen hun wil kon zijn. Overdag hadden ze verplichtingen tegenover elkaar. In het geheim moesten de valentijn en zijn valentijn elkaar kleine geschenken geven en galanterie bedrijven. Dit gebruik vond uiteindelijk zijn weg naar het hof van Savoye voordat het zich verspreidde naar aangrenzende regio’s.

In de loop der jaren is Valentijnsdag verfraaid door het versturen van Valentijnsgedichten.

Ontdek onze christelijke ringen

 
39,90 
(1 klantbeoordeling)
36,90 
36,90 

Christelijke Ringen

Zegelring Christelijk Kruis

(7 klantbeoordelingen)
36,90 
29,90 

Christelijke Ringen

Heilig Hart Christelijke Ring

(8 klantbeoordelingen)
36,90 

Christelijke Ringen

Christelijke Ring Antiek Kruis

(2 klantbeoordelingen)
38,90 
48,90 

VALENTIJNSDAG WERELDWIJD

Mensen over de hele wereld hebben hun eigen manieren om Valentijnsdag te vieren. Sommigen vieren 14 februari zelfs niet.

In Frankrijk is Valentijnsdag een belangrijke verkoopperiode voor bloemisten. Ze slagen erin om in één dag te verkopen wat ze normaal in zeven dagen zouden verkopen. De best verkopende soort is de roos, die goed is voor 80% van de verkoop.

In Oosterse landen zoals Pakistan en ook in India is Valentijnsdag populair geworden en heeft het vijandigheid opgewekt tussen twee tegengestelde groepen. De ene is er voorstander van om het op dezelfde manier te vieren als Westerlingen en de andere is er tegen.

In China is Qixi al sinds de middeleeuwen de Chinese Valentijnsdag. Het vindt plaats op de zevende dag van de zevende maan. Maar sinds de jaren 1980 vieren de Chinezen ook de Westerse Valentijnsdag. Het is vooral commercieel van aard.

Valentijnsdag in Japan is vooral een commercieel feest waarbij vrouwen chocolade aanbieden aan mannen. Dit staat bekend als “honmei choco”. Uit beleefdheid bieden ze ook chocolade aan andere mannen in hun omgeving aan, zoals vrienden en collega’s. Dit staat bekend als “giri choco”. Dit staat bekend als “giri choco”. In ruil voor dit geschenk geven mannen op 14 maart een “witte dag of howaito” geschenk. Ze kunnen witte chocolade, witte lingerie, juwelen, enz. cadeau geven. De liefde wordt als eenzijdig beschouwd als de man die het geschenk op 14 februari kreeg, het op 14 maart niet opnieuw aanbiedt.

Andere Aziatische landen zoals Hong Kong, Taiwan en Zuid-Korea hebben besloten om deze Japanse traditie te volgen.

In Algerije staat 14 februari bekend als “Aid El Houb”. Het wordt vooral gevierd door jongeren. De populairste geschenken die worden uitgewisseld tussen koppels zijn rozen en chocolade. Op scholen geven leerlingen op deze dag ook cadeaus aan hun leraren als blijk van dank en waardering.

In Libanon symboliseert 14 februari de uitwisseling van geschenken zoals cake, chocolade, enz. tussen geliefden. Rode dag” wordt georganiseerd in scholen, met name lycea en collèges. Tijdens deze dag dragen leerlingen rode kleren. Er wordt chocolade en gebak verkocht en er worden cadeaus en knuffels uitgewisseld.

De bekendste Valentijnsdag in Afrika wordt gevierd in de Maghreblanden en meer specifiek in Tunesië. Het staat bekend als Aïd el Hob of het “feest van de liefde”. Het is een erg populair feest. Geliefden geven elkaar cadeaus en organiseren romantische uitjes, tête-à-tête maaltijden en vele andere persoonlijke cadeaus.

Andere festivals die lijken op Valentijnsdag worden gevierd in Catalonië (Sant Jordi op 23 april), Brazilië (Dia dos namorados op 12 juni), Bolivia (Dia del amour y amistad of Dag van liefde en vriendschap op 21 september), Wales (Saint Dwynwen op 25 januari), en vele andere.

Ontdek onze Rozenkrans

 
(10 klantbeoordelingen)
28,90 
(7 klantbeoordelingen)
29,90 
(6 klantbeoordelingen)
34,90 

Rozenkrans

Zwarte rozenkrans

39,90 
52,90 
34,90 
(4 klantbeoordelingen)
33,90 

WAT VIND JIJ VAN VALENTIJNSDAG?

Nu weet je alles wat je moet weten over Valentijnsdag. Je kunt nu bij jezelf te rade gaan en beslissen of je de datum van 14 februari wel of niet viert, nu je weet wat het verbergt en wat het echt betekent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *