Wist je dat sieraden vele malen in de Bijbel worden genoemd? Het is zelfs mogelijk om de oorsprong ervan in het heilige boek te vinden…

Sieraden zijn een voorwerp van hebzucht en zijn al gebruikt om gelovigen van God af te keren. Maar er is meer aan de hand met het Bijbelse standpunt over sieraden…

Lees dit artikel voor meer informatie:

  • Sieraden volgens de Bijbel
  • Sieraden: een erfenis van vroegere beschavingen

Laten we zonder nog een minuut te verspillen de oorsprong van sieraden in de Bijbel ontdekken.

Ontdek onze collecties christelijke sieraden en vind het perfecte devotieobject om je te vergezellen in je dagelijkse gebeden: 

SIERADEN VOLGENS DE BIJBEL

Sieraden worden vaak genoemd in de Bijbel, ook al zijn de woorden die gebruikt worden om ze te beschrijven anders dan de woorden die wij vandaag de dag gebruiken. Er is een wijdverbreid geloof dat de Bijbel sterk gekant is tegen het dragen van bepaalde soorten lichaamsversiering. In de tijd van Jezus Christus werden sieraden en make-up beschouwd als sieraden van demonische oorsprong. In 1 Timoteüs 2:9-10 staat: “Ik wil ook dat vrouwen zich fatsoenlijk en bescheiden kleden, zich niet tooien met vlechten of goud of parels of weelderige kledingstukken, maar zich tooien met goede werken, zoals het vrouwen betaamt die belijden God te dienen”. Deze woorden worden ondersteund door 1 Petrus 3:3-6. Het is echter belangrijk om op te merken dat de nadruk in deze passages ligt op het gedrag van de persoon, niet op de sieraden zelf.

De Bijbel heeft een heel specifiek standpunt over sieraden. Maar door de vertaling van bepaalde teksten zijn ze hun ware betekenis kwijtgeraakt. Daardoor is het moeilijk om eensluidende uitspraken te vinden.

Sommige teksten zeggen dat ringen, armbanden en enkelbanden als amuletten werden gedragen. Deze gewoonte vindt zijn oorsprong in het oude animistische geloof. In de Bijbel wordt het dragen van dit soort sieraden geassocieerd met onderwerping en slavernij. Jesaja 3:18 is hier een goed voorbeeld van.

DE MODERNE SIERADEN VAN DE EENENTWINTIGSTE EEUW

Het is essentieel om te onthouden dat de Bijbel veel belang hecht aan innerlijke waarden zoals liefde, vriendelijkheid, nederigheid en bescheidenheid. Het dragen van sieraden mag geen bron van trots, ijdelheid of materiële obsessie worden. Het is belangrijk om een evenwicht te bewaren en sieraden niet ons leven te laten overnemen, maar om ons te concentreren op wat echt belangrijk is. Je kunt elke dag een kruisje dragen, oorbellen met 2 gaatjes, een religieuze ring of een christelijke armband. Het belangrijkste is dat het geen verlangen wordt om er goed uit te zien, maar eerder een verlangen om te delen wat je waarden zijn, of voor veel mensen, om te helpen je geloof uit te breiden.

Uiteindelijk komt de keuze om sieraden te dragen voor veel mensen in de eenentwintigste eeuw neer op een persoonlijke beslissing, geleid door cultuur, persoonlijke waarden en religieuze overtuigingen.

SIERADEN: EEN ERFENIS VAN VROEGERE BESCHAVINGEN

Zelfs vandaag de dag denken velen van ons nog dat de Bijbel sterk gekant is tegen het dragen van sieraden. Als we naar bepaalde passages kijken, zien we al snel waarom. In Genesis 35:4 lezen we dat het dragen van oorbellen een daad van aanbidding was voor vreemde goden. In Exodus 32 vinden we het verhaal van Aaron die een gietijzeren kalf maakte van oorbellen.

Volgens al deze verslagen kan het dragen van sieraden de gelovige van God afkeren. Maar we moeten niet vergeten dat al deze praktijken en overtuigingen overgeërfd zijn van nog oudere tradities. De oorsprong van sieraden gaat dus veel verder terug dan de bijbelse verslagen. Bovendien laten bepaalde passages ons zien dat het dragen van sieraden geen verboden praktijk is. In Genesis 24:22-47 vinden we het verhaal van Abrahams bediende die Rebekka een ring gaf om om haar gezicht te doen.

Bedankt voor het lezen van ons artikel. Als je meer wilt weten over sieraden in de christelijke religie, nodigen we je uit om andere blogonderwerpen te ontdekken, zoals sieraden voor Moederdag en vele andere.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *