Als je je ooit hebt afgevraagd wat de betekenis van Pasen en de symbolen eromheen zijn, dan is dit artikel waarschijnlijk interessant.

Voor christelijke gelovigen is Pasen vooral een gelegenheid om de wederopstanding van Christus te herdenken. Dit is een bijzonder belangrijke gebeurtenis, omdat het christelijk geloof grotendeels is gebaseerd op de manier waarop Jezus Christus de dood heeft overwonnen. Het wordt elk jaar gevierd, en altijd op een zondag.

Als je meer wilt weten over religieuze feestdagen, bekijk dan de volgende blogposts:

Pasen gaat altijd gepaard met een aantal symbolen, zoals gekleurde eieren en chocolade. Maar wat betekenen dit feest en de symbolen die erbij horen eigenlijk?

In dit artikel kom je daarachter:

  • De betekenis van Pasen,
  • De symbolen rond Pasen.

Laten we zonder omhaal tot de kern van de zaak komen.

Ontdek onze christelijke ringen

 
39,90 
(1 klantbeoordeling)
36,90 
36,90 

Christelijke Ringen

Zegelring Christelijk Kruis

(7 klantbeoordelingen)
36,90 
29,90 

Christelijke Ringen

Heilig Hart Christelijke Ring

(8 klantbeoordelingen)
36,90 

Christelijke Ringen

Christelijke Ring Antiek Kruis

(2 klantbeoordelingen)
38,90 
48,90 

DE BETEKENIS VAN PASEN

PASEN: WAAR GAAT HET ECHT OM?

Pasen wordt elk jaar gevierd, maar op een datum die steeds verandert. De viering vindt altijd plaats op de zondag na volle maan in de lente. Deze periode verschuift echter elk jaar een beetje. De lente-equinox is op 21 maart. Dit betekent dat Pasen valt tussen 22 maart en 25 april. Om er zeker van te zijn dat je niet de verkeerde datum krijgt, moet je elk jaar goed opletten. In tegenstelling tot Kerstmis, dat elke 25 december plaatsvindt, is Pasen een iets complexer feest.

Pasen wordt voorafgegaan door een periode van veertig dagen die bekend staat als de vastentijd. De vastentijd begint de dag na Vastenavond (Aswoensdag) en eindigt op Paaszondag. Het is een lange periode die herinnert aan de veertig dagen die Jezus doorbracht in de woestijn van Judea. Tijdens de vastentijd kunnen gelovigen vasten. In sommige religies is vasten een integraal onderdeel van het ritueel. Bij katholieken ligt de nadruk op ontbering. In plaats van helemaal zonder voedsel te moeten, kunnen gelovigen tijdens deze periode bijvoorbeeld zonder vlees. Het belangrijkste is dat ze de pijnlijke momenten kunnen ervaren die Jezus in de woestijn moest doorstaan. Als ze dat willen, kunnen gelovigen zich ook onthouden van de aangename dingen waar ze elke dag van mogen genieten.

Maar de vastentijd gaat niet alleen over vasten en ontberingen. Het is ook een periode van delen en bidden. Dus de ontberingen die gelovigen doen, moeten andere mensen in staat stellen om plezierige momenten te beleven. In sommige gemeenschappen bijvoorbeeld moeten alle leden tijdens deze periode aalmoezen geven aan de armen.

De week voorafgaand aan Paaszondag wordt de “Goede Week” genoemd. Deze begint op Palmzondag, zeven dagen voor Paaszondag. Donderdag is ongetwijfeld de meest gedenkwaardige dag van de Goede Week. Jezus zou zijn laatste maaltijd op donderdag hebben gegeten. Het was dan ook de laatste keer dat hij bij al zijn apostelen was. Volgens de Bijbel verwijst Witte Donderdag naar het Laatste Avondmaal. Goede Vrijdag daarentegen verwijst naar de “Passie van Christus”, ongetwijfeld een van de meest tragische verhalen. Jezus zou op deze dag zijn gekruisigd.

Pasen komt overeen met het moment waarop Jezus zou zijn opgestaan. De Heilige Schrift zegt dat hij drie dagen later weer tot leven kwam. Daarom vindt Pasen altijd op een zondag plaats. Daarom worden de missen in de grote christelijke kerken ook altijd op zondag gehouden.

Ontdek onze christelijke ringen

 
39,90 
(1 klantbeoordeling)
36,90 
36,90 

Christelijke Ringen

Zegelring Christelijk Kruis

(7 klantbeoordelingen)
36,90 
29,90 

Christelijke Ringen

Heilig Hart Christelijke Ring

(8 klantbeoordelingen)
36,90 

Christelijke Ringen

Christelijke Ring Antiek Kruis

(2 klantbeoordelingen)
38,90 
48,90 

PESACH OF JOODS PASCHA

Het Joodse Pesach is heel anders dan het Christelijke Pesach, ook al zijn de twee gebeurtenissen min of meer met elkaar verbonden. Als we teruggaan naar de etymologische oorsprong van het woord “Pesach”, dan impliceert het een idee van doorgang. In het Hebreeuws kan de term “Pesach” letterlijk vertaald worden als “Pesach”. Dit is een Joods feest ter ere van de bevrijding van het Joodse volk uit het oude Egypte. In die tijd waren de Joden slaven van de Egyptenaren. Mozes, die toen onder Gods leiding stond, leidde hen over de Rode Zee om te ontsnappen aan de soldaten die hen achtervolgden. Dit verhaal is gedetailleerd beschreven in de Bijbel. Met een beetje onderzoek moet het geen probleem zijn om het te vinden.

Het Joodse Pesach is daarom een feest ter ere van deze gebeurtenis. Het heeft niets te maken met het christelijke Pesach, dat de wederopstanding van Jezus Christus viert. Het wordt ook steeds gebruikelijker om een “s” toe te voegen aan het einde van het woord “Pesach” als het gaat om het christelijke feest. Ook al is deze regel nog niet algemeen bekend, het zal niet lang meer duren.

WAT BETEKENT PASEN VOOR CHRISTENEN?

Voor christelijke gelovigen is Jezus niet alleen de Zoon van God, maar ook de enige weg naar het eeuwige leven. Hij bewees dit aan zijn volgelingen door op te staan uit de dood. Het christelijk geloof is grotendeels gebaseerd op de wederopstanding van Christus. Jezus liet zien dat de dood overwonnen kon worden.

Pasen is daarom een gelegenheid om dit goede nieuws te vieren. Het feit dat het wordt voorafgegaan door de vastentijd en de Goede Week maakt het des te fenomenaler. Voor christenen is Pasen zelfs belangrijker dan Kerstmis. Want terwijl Kerstmis zich richt op de geboorte van Christus, verwijst Pasen naar het moment waarop hij weer tot leven kwam. Natuurlijk is de geboorte van Christus niet te versmaden, maar zijn wederopstanding is veel uitzonderlijker.

Tijdens Pasen worden kerken versierd in zeer heldere kleuren. Wit en goud worden over het algemeen gebruikt, omdat ze licht oproepen. Licht is niet alleen geruststellend, het verwijst ook naar het goede. Het is een manier om angst te overwinnen.

Ontdek onze christelijke kettingen

 

Kruis Ketting

Hart en kruis ketting

(1 klantbeoordeling)
29,90 

Kruis Ketting

Ketting Kruis Gekleurd

29,90 

Kruis Ketting

Boho Ketting

54,90 
34,90 
29,90 

Kruis Ketting

Ketting met roze kruis

42,90 

Kruis Ketting

Sint Marie ketting

29,90 

Kruis Ketting

Kruis en oog ketting

24,90 

SYMBOLEN VAN PASCHA

DE BEL EN PAASEIEREN

De bel en de eieren zijn sterke symbolen van Pasen. Naarmate de festiviteiten naderen, beginnen deze vormen ons dagelijks leven binnen te dringen. We zien ze overal: op televisie, in supermarkten, op openbare plaatsen enzovoort.

In de collectieve verbeelding is het de bel die ons paaseieren moet brengen. In de reclame zitten de eieren altijd in een bel. In sommige streken is het traditioneel om lam te eten tijdens het paasfeest. Daarom zie je soms een lammetje bij de eieren.

Tegenwoordig is het zien van bellen en eieren in de aanloop naar Pasen heel gewoon. Maar we vragen ons zelden af waar deze tradities vandaan komen? En welk verband hebben deze symbolen met de wederopstanding van Jezus Christus?

In de oudheid was het gebruikelijk dat mensen elkaar eieren aanboden als de lente aanbrak. De winters waren toen behoorlijk streng en de mensen stonden altijd te popelen om de lente weer te zien. Daarom moest de lente elk jaar gevierd worden. De eieren moesten eerst beschilderd worden voordat ze aan iemand gegeven konden worden. Dit is waarschijnlijk waar de traditie van paaseieren vandaan komt. Dit verhaal lijkt geen verband te hebben met de wederopstanding van Christus. Vergeet echter niet dat Jezus door een reeks pijnlijke gebeurtenissen ging voordat hij de dood overwon. Winter en lente zouden daarom een soort metafoor zijn voor deze opeenvolging van gebeurtenissen.

Maar de traditie van eieren en klokken zou ook uit de Middeleeuwen kunnen komen. In die tijd verbood de kerk het eten van eieren tijdens de veertig dagen voor Pasen, in overeenstemming met de geest van de vastentijd. Eieren moesten worden bewaard tot Paaszondag. Op die dag mochten mensen zoveel eieren eten als ze wilden.

CHOCOLAAT

Chocolade is ook een symbool van Pasen. Als de festiviteiten naderen, beginnen chocoladefabrikanten over het algemeen de productie op te voeren en beginnen de schappen van de supermarkten er vol mee te liggen. Ze zijn er in alle soorten en maten.

Traditioneel hebben paaschocolaatjes de vorm van een bel met eieren erin. Maar tegenwoordig kun je elke denkbare vorm vinden. Chocolaatjes in de vorm van een konijn zijn de laatste decennia bijvoorbeeld erg populair geworden. De paashaas is zelfs een integraal onderdeel van Pasen geworden. Als je je afvraagt waar deze traditie vandaan komt, moet je weten dat ze haar oorsprong vindt in Duitsland. In Duitsland symboliseert het konijn de lente, wat ook een symbool is van vernieuwing en vruchtbaarheid. Maar over het algemeen draaien de symbolen van Pasen om deze concepten.

MEER WETEN OVER PASEN

Nu weet je wat Pasen echt betekent. Je weet waarom het elk jaar op verschillende data wordt gevierd. Je kent nu ook de oorsprong van de symbolen die dit feest omringen. Ook al komen ze uit verschillende landen en culturen, de paassymbolen hebben allemaal min of meer dezelfde betekenis.

Als je meer wilt weten over christelijke vieringen zoals Pasen, bekijk dan onze andere artikelen. Een aanrader is ons nieuwste artikel over de betekenis van Maria Hemelvaart.

Ontdek onze christelijke kettingen

 

Kruis Ketting

Hart en kruis ketting

(1 klantbeoordeling)
29,90 

Kruis Ketting

Ketting Kruis Gekleurd

29,90 

Kruis Ketting

Boho Ketting

54,90 
34,90 
29,90 

Kruis Ketting

Ketting met roze kruis

42,90 

Kruis Ketting

Sint Marie ketting

29,90 

Kruis Ketting

Kruis en oog ketting

24,90 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *