De stad Lourdes is een belangrijk bedevaartsoord voor katholieke gelovigen. Lourdes werd beroemd na de verschijningen van de Maagd Maria aan Bernadette Soubirous tussen 11 februari en 16 juli 1858. In 1858 verscheen de Maagd Maria in de grot van Massabielle, vlakbij Lourdes in Frankrijk, 18 keer aan Bernadette Soubirous, een 14-jarig boerenmeisje. Ze stelde zich voor als de Onbevlekte Ontvangenis. Ze gaf Bernadette een boodschap die bedoeld was voor de hele bevolking: “Bid en doe boete voor de bekering van de wereld”.

De kerk bestudeerde Bernadettes beweringen vier jaar lang voordat ze de devotie tot Onze Lieve Vrouw van Lourdes erkende. Onze Lieve Vrouw van Lourdes wordt erkend als de beschermheilige van de zieken, omdat veel mensen beweren dat haar water mensen geneest die aan ongeneeslijke ziekten lijden.

In dit artikel delen we met jou een prachtige geschiedenis van Onze Lieve Vrouw van Lourdes, haar verschijningen, haar wonderen en met een biografie van Bernadette Soubirous.

Als je van dit christelijke artikel hebt genoten en meer wilt weten over de geschiedenis van Onze Lieve Vrouw, dan zijn hier verschillende artikelen die je misschien interesseren:

 • Het verhaal van Onze Lieve Vrouw van Fátima
 • De geschiedenis van Onze Lieve Vrouw van Guadalupe
 • De geschiedenis van Onze Lieve Vrouw van La Garde

Ontdek onze christelijke armbanden

 

Christelijke Armband

Herenleren band met kruis

34,90 

Christelijke Armband

Fijne Christelijke Kruis Armband

(5 klantbeoordelingen)
42,90 
(7 klantbeoordelingen)
34,90 
(14 klantbeoordelingen)
24,90 

Christelijke Armband

Christian draad armband

(4 klantbeoordelingen)
29,90 

Christelijke Armband

Solitaire Christelijke armband

37,90 

Christelijke Armband

Christelijke dubbele enkelband

47,80 

Christelijke Armband

Zwarte Onyx Christelijke Armband

(1 klantbeoordeling)
39,90 

1) BERNADETTE SOUBIROUS LOURDES: BIOGRAFIE

A. WIE WAS BERNADETTE SOUBIOUS?

Bernadette werd geboren op 7 januari 1844 in de Moulin de Boly bij Lourdes. Ze was de dochter van François Soubirous, een molenaar, en Louise née Castérot, en werd twee dagen later gedoopt. Ze had een moeilijke jeugd. Haar vader, die zijn baan had verloren, was geruïneerd. In Lourdes moest het gezin in een ongezonde kamer wonen die bekend stond als het “cachot”. Bernadette, ellendig, fragiel en astmatisch, werd vanaf 1857 opgevoed in Bartrès, een klein dorpje op een paar kilometer van Lourdes. Daar was ze dienstbode en een arm herderinnetje.

In januari 1858 keerde ze terug naar Lourdes om haar eerste communie te doen. Van 11 februari tot 16 juli 1858 verscheen de Heilige Maagd achttien keer aan haar aan de oever van de Gave, op de plek van de Massabielle grot. Vanaf dat moment werd Bernadette onderworpen aan talrijke, vaak pijnlijke ondervragingen door de kerkelijke en burgerlijke autoriteiten.

Ontdek onze Crucifixen

 

Crucifix

Gouden Crucifix

(3 klantbeoordelingen)
34,90 
(7 klantbeoordelingen)
38,90 
(9 klantbeoordelingen)
34,90 

Crucifix

Crucifix Bruin

(4 klantbeoordelingen)
40,90 
40,90 

Crucifix

Rood crucifix

40,90 
(1 klantbeoordeling)
29,90 
(4 klantbeoordelingen)
26,90 

B. BERNADETTE SOUBIOUS: DERTIEN JAAR RELIGIEUS LEVEN

In 1860 werd Bernadette geplaatst in het hospitium van de Zusters van Liefde in Lourdes. Daar leerde ze lezen en schrijven en toonde ze haar grote eenvoud en onderdanigheid, doordrenkt van geestdrift en vreugde. In 1864 diende de jonge vrouw een aanvraag in om lid te worden van de congregatie. Maar Monseigneur Laurence, bisschop van Tarbes, die de verschijningen in 1862 had erkend, wilde dat Bernadette met haar vertrek uit Lourdes zou wachten tot de Grot was ingewijd. Daarom begon ze daar haar postulaat.

Op 4 juli 1866 vertrok Bernadette vanuit Lourdes naar Nevers. Na een maand nam de jonge vrouw het habijt aan in de Congregatie van de Zusters van Liefde en werd ze zuster Marie-Bernard genoemd. In oktober 1867 legde Bernadette haar geloften af. Deze dertien jaar van religieus leven zouden gekenmerkt worden door veel lijden en pijn. Ze werkte in de ziekenzaal, gaf opmerkelijke zorg aan de zieken en bracht hen enorme troost door haar zelfopoffering. Op 16 april 1879, na enkele maanden in bed te hebben gelegen, stierf Bernadette op 35-jarige leeftijd, fluisterend: “Heilige Maria, Moeder van God, bid voor mij, een arme zondares”. Haar lichaam, dat op onverklaarbare wijze intact bleef, wordt nu bewaard in een schrijn in de kapel van de Zusters van Liefde in Nevers.

C. VERSCHIJNING VAN NOTRE-DAME DE LOURDES

 • 11 FEBRUARI 1858

Bernadette Soubirous ging met twee vriendinnen hout halen om haar huis te verwarmen. Plotseling zag ze in de holte van de rots een heel jonge en mooie vrouw, met een witte jurk en sluier en een blauwe riem. Ze heeft blote voeten en aan elke voet een gele roos.

 • 14 FEBRUARI 1858

Bernadette keerde, vergezeld door enkele klasgenoten, terug naar de grot. Ze knielde neer en kon opnieuw de Vrouwe aanschouwen. Terwijl het meisje bad met haar rozenkrans, deed de “Witte Dame”, die ook de hare droeg, haar na zonder een woord te zeggen.

 • 18 FEBRUARI 1858

Bernadette, vergezeld van twee dames, had moeite om toestemming van haar ouders te krijgen om terug te gaan naar de grot. De mensen in het dorp zeggen dat Bernadette ofwel een leugenaar ofwel gek is. “Ik beloof je niet gelukkig te maken in deze wereld, maar ik zal je gelukkig maken in de volgende,” zegt de Vrouwe tegen het kind. Daarna voegt zij eraan toe: “Doe mij een plezier door hier vijftien dagen achter elkaar te komen”.

 • 19 FEBRUARI 1858

De Maagd zegt niets

 • 20 FEBRUARI 1858

De Maagd geeft Bernadette een gebed dat uitsluitend aan haar is gericht. Het jonge meisje zou het haar hele leven blijven bidden.

 • 21 FEBRUARI 1858

Bernadette vertelt aan haar begeleiders: “De Vrouwe keek over mijn hoofd heen naar alle mensen die bij mij waren. Haar blik was bedroefd en zij zei: “Bidt alstublieft tot God voor de zondaars”.

 • 23 FEBRUARI 1858

Op die dag kreeg het kind drie geheimen van de Vrouwe. Ze zou ze meenemen in haar graf. Onze Lieve Vrouw vroeg haar ze aan niemand te vertellen.

 • 24 FEBRUARI 1858

Bernadette vertelt dat de Vrouwe drie keer zei: “Boete. Boete. Boete”.

 • 25 FEBRUARI 1858

“Ga naar de bron en drink”, zei het Visioen tegen Bernadette. Het jonge meisje, dat geen fontein had gezien, was op weg naar de rivier de Gave, die aan de voet van de grot stroomt. “Nee, deze kant op,” verduidelijkte de Vrouwe. Het meisje groef in de aarde en er kwam water uit. De Vrouwe vroeg haar ook wat gras te eten. Zij gehoorzaamde.

 • 27 FEBRUARI 1858

“De Vrouwe vroeg mij op mijn knieën te gaan en de aarde te kussen. Dat deed ik.” Daarna beval Bernadette met een dwingend gebaar de aanwezigen ook de aarde te kussen, als boetedoening voor de zondaars.

 • 28 FEBRUARI 1858

De Vrouwe gaf het jonge meisje deze boodschap: “Ga tegen de priesters zeggen dat ze op die plaats een kapel voor mij moeten bouwen”.

 • 1 MAART 1858

De Vrouwe van de Grot staat erop dat Bernadette aan de priesters gaat vragen: bouw een kapel en laat de mensen in processie komen. “Laat deze dame zeggen wie ze is en bewijs geven van haar waarachtigheid”, antwoordt de priester.

 • 2 MAART 1858

Terwijl Bernadette de Vrouwe aanschouwde, stak ze haar hand in haar zak, haalde haar rozenkrans eruit en hief hem op om hem aan de verschijning te laten zien.

 • 3 MAART 1858

De Vrouwe legt het kind uit dat zij die komen om de spot te drijven met Gods daden, haar grot ontheiligen. Ze herinnert het herderinnetje ook aan haar boodschap aan de priesters van Lourdes.

 • 4 MAART 1858

Ongeveer twintigduizend mensen waren naar de grot gekomen in de hoop dat de Vrouwe een wonder zou verrichten dat ook zij konden zien. Bernadette kwam aan, maar de Maagd bleef stil en onzichtbaar voor de toeschouwers. Alleen het herderinnetje kon haar aanschouwen.

 • 25 MAART 1858

Toen ze in extase raakte, smeekte ze de Vrouwe drie keer: “Mevrouw, wilt u zo vriendelijk zijn mij uw naam te zeggen? Ik ben de Onbevlekte Ontvangenis”.

 • 7 APRIL 1858

Bernadette bad vurig met een rozenkrans in de ene hand en een kaars in de andere. Tijdens de extase bracht het jonge meisje, zonder het te beseffen, haar hand dicht bij de vlam van de kaars die haar vingers gedurende lange minuten aanraakte zonder dat er enig teken van verbranding op haar huid verscheen.

 • 16 JULI 1858

Het was maanden geleden sinds de laatste verschijning. Bernadette voelde een intens verlangen om naar de grot te gaan. Ze werd vergezeld door een paar mensen. Onze Lieve Vrouw en Bernadette keken elkaar zwijgend aan.

Ontdek onze christelijke hangers

 

Kruis Hanger

Roze Kruis Hanger

44,90 
39,90 
34,90 

Kruis Hanger

Hanger Kruis Medaille

29,90 

Kruis Hanger

Keltisch kruis hanger

39,90 
44,90 
40,90 
44,90 

2) LOURDES, DE GROT, HET WATER, DE HEILIGE MAAGD

A. HET WATER VAN LOURDES

De bron werd Bernadette Soubirous onder de aandacht gebracht door een verschijning van Onze Lieve Vrouw van Lourdes op 25 februari 1858. Sindsdien hebben duizenden pelgrims naar Lourdes de opdracht van Onze Lieve Vrouw van Lourdes opgevolgd om “van de bron te drinken en zich erin te wassen”.

B. HET HEILIGDOM VAN LOURDES

Het heiligdom van Lourdes blijft het belangrijkste katholieke bedevaartsoord van Frankrijk. Het heiligdom bestaat uit de grot, de plaats van de verschijningen, de Basiliek van de Onbevlekte Ontvangenis, de Basiliek van de Rozenkrans, de rivier de Gave, een voorplein, de Basiliek van Sint Pius X, een weide, een ruimte voor het ontvangen van zieken, fonteinen, zwembaden, de kerk van Sint Bernadette, een imposante kruisweg en verschillende dienstgebouwen.

Ga naar de Grot van Massabielle, de plaats van de verschijningen, in het midden waarvan de bron van Bernadette ligt. Rechts van de grot zijn de fonteinen, waar je Lourdeswater kunt drinken. Als je wilt, kun je ook de zwembaden van het heiligdom bezoeken om je onder te dompelen in het bronwater.

Ontdek onze christelijke kettingen

 

Kruis Ketting

Hart en kruis ketting

(1 klantbeoordeling)
29,90 

Kruis Ketting

Ketting Kruis Gekleurd

29,90 

Kruis Ketting

Boho Ketting

54,90 
34,90 
29,90 

Kruis Ketting

Ketting met roze kruis

42,90 

Kruis Ketting

Sint Marie ketting

29,90 

Kruis Ketting

Kruis en oog ketting

24,90 

C. BEDEVAART VAN LOURDES

Een van de oudste bedevaarten naar Lourdes is die naar de stad die elk jaar rond 15 augustus plaatsvindt. Gedurende de zes dagen van de bedevaart naar Lourdes worden pelgrims die ziek, gehandicapt of gezond zijn uitgenodigd om “een ervaring van geloof en christelijke gemeenschap” te beleven door middel van ceremonies, bijeenkomsten en catechismussessies.

Elke avond om 21.00 uur, van april tot oktober, is het hoogtepunt van de dag voor bezoekers aan Lourdes. Deelnemen aan de Mariaprocessie met de fakkels, het meest ontroerende moment van de dag voor zowel pelgrims als bezoekers.

LIVE MISUITZENDINGEN VANUIT LOURDES

Om dit artikel over de geschiedenis van Lourdes af te sluiten, willen we graag Lourdes TV met je delen. Dit is het officiële televisiestation voor de Heiligdommen van Notre-Dame de Lourdes in Frankrijk. Het zendt live en doorlopend alle gebeurtenissen rond Lourdes uit. De tv-zender helpt om je geloof als katholiek te versterken. De verschillende bedevaarten en de dagelijkse mis worden live uitgezonden vanaf de grot via deze religieuze zender. De zender is toegankelijk via internet zodat je kunt genieten van alle programma’s uit Lourdes.

We hopen dat je het leuk vond om over Onze Lieve Vrouw van Lourdes te lezen. Als de geschiedenis van de Maagd Maria je fascineert, nodigen we je uit om ons artikel “Geschiedenis Maagd Maria” te lezen waarin je meer te weten komt over de Heilige Moeder van Jezus Christus. 🤱

Ontdek onze Rozenkrans

 
(10 klantbeoordelingen)
28,90 
(7 klantbeoordelingen)
29,90 
(6 klantbeoordelingen)
34,90 

Rozenkrans

Zwarte rozenkrans

39,90 
52,90 
34,90 
(4 klantbeoordelingen)
33,90 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *