Wil je weten wat de eerste communie eigenlijk inhoudt? En welke stappen je precies moet nemen om deze viering te organiseren?

Ons team heeft de zaak onderzocht. In een notendop:

De Eerste Heilige Communie wordt beschouwd als een feestelijke gebeurtenis. Het betekent dat de kinderen het mysterie van transsubstantiatie zo goed mogelijk hebben bestudeerd en begrepen. Ze hebben de transformatie van de substantie van gewoon brood en wijn in de substantie van het lichaam en bloed van Christus begrepen.

Terwijl je verder leest, zul je ontdekken:

  • De duidelijke betekenis van de eerste communie,
  • Waar en wanneer de eerste communie plaatsvindt,
  • Hoe wordt de Eerste Communie-ceremonie georganiseerd?

Laten we tot de kern van de zaak komen!

Ontdek onze Rozenkrans

 
(10 klantbeoordelingen)
28,90 
(7 klantbeoordelingen)
29,90 
(6 klantbeoordelingen)
34,90 

Rozenkrans

Zwarte rozenkrans

39,90 
52,90 
34,90 
(4 klantbeoordelingen)
33,90 

WAT IS DE EERSTE COMMUNIE?

De eerste heilige communie is een religieuze ceremonie die in de katholieke kerk wordt gevierd. Katholieken vieren deze ceremonie wanneer een kind voor het eerst het brood en de wijn, ook bekend als de Eucharistie, neemt. Het brood en de wijn symboliseren het lichaam en bloed van Christus.

Na deze speciale gelegenheid is het kind in staat om het brood en de wijn aan te nemen tijdens de katholieke mis (religieuze diensten). Hij of zij wordt dieper ingewijd in de katholieke kerk. Het is noodzakelijk dat het kind voor zijn of haar eerste communie gedoopt is.

OORSPRONG VAN DE EERSTE COMMUNIE

Het Laatste Avondmaal dat Jezus Christus vierde met de twaalf apostelen wordt beschouwd als de oorsprong van dit ritueel, de “eerste communie”. Als een ceremoniële en sacramentele handeling vond het zijn oorsprong in de dertiende eeuw, meer precies in 1215. De eerste communie ontstond toen het Concilie van Letran besloot dat alleen kinderen die “de leeftijd van discretie, tussen twaalf en veertien jaar, hadden bereikt, dit sacrament mochten ontvangen”. In de 13e en 17e eeuw was de eerste communie een handeling die onopgemerkt bleef door de maatschappij.

Onopgemerkt omdat kinderen in de middeleeuwse samenleving niet als relevante onderwerpen werden beschouwd. Pas na de Contrareformatie werd de ceremonie belangrijker. Als reactie op de Lutherse hervorming, die vanaf het begin veel meer waarde hechtte aan minderjarigen, werd het een belangrijke gebeurtenis in het leven van de mens. In de loop van de twintigste eeuw is de eerste communie een zeer belangrijke ceremonie geworden in het leven van katholieken.

Ontdek onze christelijke ringen

 
39,90 
(1 klantbeoordeling)
36,90 
36,90 

Christelijke Ringen

Zegelring Christelijk Kruis

(7 klantbeoordelingen)
36,90 
29,90 

Christelijke Ringen

Heilig Hart Christelijke Ring

(8 klantbeoordelingen)
36,90 

Christelijke Ringen

Christelijke Ring Antiek Kruis

(2 klantbeoordelingen)
38,90 
48,90 

WAT IS DE BETEKENIS VAN DE EERSTE COMMUNIE?

De eerste communie wordt beschouwd als een van de heiligste en belangrijkste gelegenheden in het leven van een rooms-katholiek. Het betekent dat de persoon het sacrament van de Eucharistie, het lichaam en bloed van Jezus Christus, heeft ontvangen. De meeste katholieke kinderen ontvangen hun eerste heilige communie als ze zeven of acht jaar oud zijn, omdat dit als de leeftijd wordt beschouwd waarop ze voor rede vatbaar zijn. Anderen kunnen voor het eerst ter communie gaan als ze aan alle eisen van de kerk hebben voldaan. De Eerste Heilige Communie is een heel belangrijke en heilige dag voor katholieke kinderen.

Het is een heel bijzondere dag, omdat het de eerste keer is dat ze het lichaam en bloed van Christus ontvangen. Door de Heilige Communie de rest van hun christelijke leven te blijven ontvangen, volgen katholieken dezelfde weg met de Heer Jezus Christus. Deze katholieke kinderen geloven vanaf de eerste communie dat ze zullen delen in het eeuwige leven van Christus. Op de dag van de eerste communie en elke keer dat ze daarna de communie ontvangen, moeten de deelnemers uit respect voor het lichaam en bloed van Christus een andere regel in acht nemen. Minstens een uur voor het ontvangen van het sacrament moeten ze vasten, wat betekent dat ze geen voedsel mogen eten.

Uitzonderingen zijn het innemen van water en medicijnen. Na de eerste heilige communie moeten jonge katholieken elke zondag naar de kerk gaan en worden ze aangemoedigd om vaak, zelfs wekelijks, de heilige communie te ontvangen. Als iemand zonder goede reden de zondagsmis heeft gemist of een doodzonde heeft begaan, wordt van hem verwacht dat hij gaat biechten voordat hij opnieuw de communie ontvangt. De meeste katholieken gaan minstens één keer per jaar biechten, meestal tijdens de vastentijd.

Ontdek onze christelijke kettingen

 

Kruis Ketting

Hart en kruis ketting

(1 klantbeoordeling)
29,90 

Kruis Ketting

Ketting Kruis Gekleurd

29,90 

Kruis Ketting

Boho Ketting

54,90 
34,90 
29,90 

Kruis Ketting

Ketting met roze kruis

42,90 

Kruis Ketting

Sint Marie ketting

29,90 

Kruis Ketting

Kruis en oog ketting

24,90 

VERDIENT IEDEREEN DE EERSTE COMMUNIE?

Wil iemand de communie ontvangen, dan moet hij of zij zondeloos zijn en in staat van genade verkeren. Traditioneel doen katholieke kleinkinderen hun eerste biecht, of sacrament van boetedoening, een week voordat ze hun eerste communie ontvangen. Tijdens de biecht vertelt het kind aan een priester over zijn zonden en wandaden en ontvangt in ruil daarvoor een boetedoening.

De boetedoening bestaat over het algemeen uit verschillende gebeden die onmiddellijk na het verlaten van de biechtstoel moeten worden gereciteerd. Zodra het kind van alle zonden is vrijgesproken, is het klaar om de eerste communie te doen. Biechten is niet de enige voorwaarde voor het ontvangen van het sacrament van de Heilige Eucharistie. Het sacrament van het doopsel moet ook ontvangen zijn. Een kind, of iemand anders, die niet gedoopt is, kan de Heilige Communie niet ontvangen.

Als het kind gedoopt is, begint het meestal in het eerste jaar met de studie voor de Eerste Communie. Kinderen die niet naar een katholieke school gaan, volgen godsdienstonderwijs na schooltijd of in het weekend. In de meeste gevallen hebben jonge kinderen minstens twee jaar godsdienstonderwijs nodig voordat ze hun eerste heilige communie kunnen doen.

Ontdek onze christelijke hangers

 

Kruis Hanger

Roze Kruis Hanger

44,90 
39,90 
34,90 

Kruis Hanger

Hanger Kruis Medaille

29,90 

Kruis Hanger

Keltisch kruis hanger

39,90 
44,90 
40,90 
44,90 

WAAR EN WANNEER VINDT DE EERSTE COMMUNIE PLAATS?

De eerste communie vindt plaats in de katholieke kerk als onderdeel van een “Eerste Communiemis”. Dit is een speciale viering waarbij meerdere kinderen (de communicanten) tegelijkertijd het sacrament ontvangen, in een dienst die openstaat voor de hele gemeenschap.

De kinderen worden voorbereid op hun speciale dag door een reeks lessen te volgen in de plaatselijke kerk of katholieke school. Ze zullen ook regelmatig de mis hebben bijgewoond. De Eerste Communiemis vindt meestal plaats op een zaterdag of zondag en vaak tussen mei en juli.

HET BELANG VAN DE EERSTE COMMUNIE IN DE KATHOLIEKE KERK

Eerste Eucharistie of Eerste Communie is de gebruikelijke naam voor iemands eerste ontvangst van het sacrament van de Eucharistie. Rooms-katholieken erkennen het belang van deze gebeurtenis omdat de eucharistie het centrale punt is van het sacramentele leven van de katholieke kerk.

Een kind, gedoopt in de familie van God, neemt nu zijn of haar plaats in aan de tafel van de Heer. Dit is een belangrijke gebeurtenis voor het kind, het gezin en de parochiegemeenschap als geheel.

Ontdek onze Crucifixen

 

Crucifix

Gouden Crucifix

(3 klantbeoordelingen)
34,90 
(7 klantbeoordelingen)
38,90 
(9 klantbeoordelingen)
34,90 

Crucifix

Crucifix Bruin

(4 klantbeoordelingen)
40,90 
40,90 

Crucifix

Rood crucifix

40,90 
(1 klantbeoordeling)
29,90 
(4 klantbeoordelingen)
26,90 

WIE KAN DE EERSTE COMMUNIE VAN EEN KIND BIJWONEN?

De familie, peetouders en vrienden van het gezin worden uitgenodigd om het mee te vieren, evenals de geloofsgemeenschap die elke week samenkomt. Het kind wordt gekleed, de meisjes in een mooie witte jurk en sluier, en de jongens in een pak of colbert.

Iedereen die een eerste communie bijwoont, moet zich bescheiden en netjes kleden, maar niet te netjes. Sportjassen voor mannen of nette shirts en broeken zijn perfect. Een mooie jurk of top en rok voor vrouwen zijn ideaal.

DUUR EN GEBEURTENISSEN TIJDENS DE EERSTE COMMUNIE IN DE KATHOLIEKE KERK

De mis duurt ongeveer een uur, maar dit kan variëren, soms tot 90 minuten. De mis omvat gebeden, gezangen, lezingen, gebeden en de communie zelf.

De kinderen ontvangen eerst hun Heilige Communie en daarna worden alle andere gelovigen uitgenodigd om ook communie te doen. Als je niet katholiek bent, kun je in dit stadium gewoon blijven zitten.

Ontdek onze christelijke armbanden

 

Christelijke Armband

Herenleren band met kruis

34,90 

Christelijke Armband

Fijne Christelijke Kruis Armband

(5 klantbeoordelingen)
42,90 
(7 klantbeoordelingen)
34,90 
(14 klantbeoordelingen)
24,90 

Christelijke Armband

Christian draad armband

(4 klantbeoordelingen)
29,90 

Christelijke Armband

Solitaire Christelijke armband

37,90 

Christelijke Armband

Christelijke dubbele enkelband

47,80 

Christelijke Armband

Zwarte Onyx Christelijke Armband

(1 klantbeoordeling)
39,90 

HOE BEREIDEN WE ONS VOOR OP DE EERSTE COMMUNIE?

De sacramentele voorbereiding op de eerste communie begint meestal op 7-jarige leeftijd, of meestal in het 2e jaar catechisatie, en duurt een jaar. Deze voorbereiding begint in de vroege herfst en betreft zowel de ouders als de kinderen.

Catechetisch onderricht in het jaar direct voorafgaand aan het begin van de sacramentele voorbereiding is vereist. Er zijn veel mogelijkheden voor training bij zowel de katholieke kerk.

COMMUNIEPENNING

Tijdens de viering van de eerste communie wordt, als het gezin de doopkaars nog in bezit heeft, deze aangestoken om de plaats te verlevendigen. Deze doopkaars werd bij de doop door de peetouders vastgehouden en wordt vaak aangemoedigd om mee te nemen. Het aansteken van de kaarsen maakt vaak deel uit van de dienst.

Ontdek onze Rozenkrans

 
(10 klantbeoordelingen)
28,90 
(7 klantbeoordelingen)
29,90 
(6 klantbeoordelingen)
34,90 

Rozenkrans

Zwarte rozenkrans

39,90 
52,90 
34,90 
(4 klantbeoordelingen)
33,90 

11 TIPS VOOR HET ORGANISEREN VAN EEN EERSTE COMMUNIE

De eerste heilige communie is een belangrijk en kostbaar moment in het leven van gelovige jongeren en hun familie. Het is de eerste keer dat een kind de eucharistie mag ontvangen, na een lang proces van catechese.

De eerste communie kan daarom worden gezien als een van de mijlpalen van de “christelijke initiatie”, samen met het doopsel en het vormsel. Paus Franciscus zegt: “Door dit sacrament van liefde komt elke authentieke reis van geloof, gemeenschap en getuigenis”.

De eerste communie is echter ook een feestelijke gelegenheid en om het echt onvergetelijk te maken, volgen hier enkele nuttige tips.

PLAN JE BUDGET

Je kunt je budget indelen voor een taart en een eerste communiemaaltijd. De hoeveelheid eten hangt af van de mensen die je wilt uitnodigen. Als je een groep van minder dan 20 mensen ontvangt, zul je de meeste gerechten zelf bereiden.

Je kunt een stevige lunch of diner serveren. Bied je gasten communie cupcakes aan voor een feestje of ook een taart. Haal het meeste uit de dag en bereid zoveel mogelijk eten van tevoren voor.

KIES EEN LOCATIE OF LOCATIE

Plan een viering thuis als je maar een kleine groep vrienden en familie uitnodigt, creëer dan een intieme setting. Je kunt je eetkamer inrichten of een feest in je tuin organiseren.

Als je meer dan 20 mensen uitnodigt, kun je overwegen om een feestzaal te huren. Je kunt ook een banketzaal in een restaurant huren om je gasten te ontvangen. Als je een grote familie hebt of van plan bent om je uitgebreide familie uit te nodigen, is het aan te raden om een grote ruimte te huren.

KLEDING VOOR DE EERSTE COMMUNIE

Jongeren die het Avondmaal gaan ontvangen, krijgen meestal een alb om te dragen voor de ceremonie. Je kunt de albe ook aanvullen met een jurk die je tijdens de communie of de daaropvolgende receptie draagt. In het algemeen moet de albe wit en vrij eenvoudig van vorm zijn.

KRONEN OF SLUIERS VOOR DE EERSTE COMMUNIE

Meisjes kiezen vaak voor een eenvoudig kapsel met een witte sluier of een krans van bloemen en linten. Maar jongens dragen hun haar opgestoken om er knapper uit te zien.

Ontdek onze christelijke ringen

 
39,90 
(1 klantbeoordeling)
36,90 
36,90 

Christelijke Ringen

Zegelring Christelijk Kruis

(7 klantbeoordelingen)
36,90 
29,90 

Christelijke Ringen

Heilig Hart Christelijke Ring

(8 klantbeoordelingen)
36,90 

Christelijke Ringen

Christelijke Ring Antiek Kruis

(2 klantbeoordelingen)
38,90 
48,90 

EERSTE COMMUNIE BONBONNIÈRE

Favours worden aangeboden aan de gasten. Ze bevatten natuurlijk confetti en vormen een mooi aandenken voor de toekomst. Er zijn veel soorten geschenken voor de eerste communie in de vorm van ornamenten, kleine juwelen, rozenkransen, iconen, enz.

GEDENKGESCHENKEN VOOR DE ONTVANGERS VAN DE COMMUNIE

Het is gebruikelijk dat elk kind bij deze gelegenheid een cadeau krijgt, iets belangrijks, vooral vanuit symbolisch oogpunt. Een kostbaar aandenken voor deze jonge schoolgaande kinderen is heel belangrijk. Als je bent uitgenodigd voor deze ceremonie, kies dan voor een mooi of misschien wel persoonlijk Eerste Communie-cadeau.

Zelfs een prentje kan worden gegeven aan de kleinkinderen die hun eerste communie vieren. Een mooie uitgave van het Evangelie of de Bijbel, of een gebedenboekje voor elk kind kan een mooi Eerste Communie geschenk zijn.

RECEPTIE

Dit kan thuis of in een restaurant worden georganiseerd en het kind en zijn vriendjes moeten erbij betrokken worden, zodat ze de dag echt kunnen associëren met een heel speciale viering.

DE COMMUNIETAART

Je kunt kiezen uit mooie cadeaus met engeltjes en kruisjes. Je kunt ook kiezen voor een gepersonaliseerd cadeau met een foto van de persoon die wordt geëerd. Zelfs een bijbel of rozenkrans zijn leuke cadeaus voor de eerste communie. Kleine geschenken die de gasten herinneren aan wat ze vieren en waarom, werken altijd het beste.

Ontdek onze christelijke kettingen

 

Kruis Ketting

Hart en kruis ketting

(1 klantbeoordeling)
29,90 

Kruis Ketting

Ketting Kruis Gekleurd

29,90 

Kruis Ketting

Boho Ketting

54,90 
34,90 
29,90 

Kruis Ketting

Ketting met roze kruis

42,90 

Kruis Ketting

Sint Marie ketting

29,90 

Kruis Ketting

Kruis en oog ketting

24,90 

DE FOTOREPORTAGE

Net als alle grote evenementen verdient de eerste communie het om herinnerd en gedocumenteerd te worden met een uitgebreide fotoreportage. Als je geen beroep wilt doen op een professional, vertrouw dan gewoon op het enthousiasme van je vrienden en familie.

DE KERK VERSIEREN

Als versiering voor de kerk of als cadeau voor het kind zijn bloemen een waardevolle aanwinst. Strikt wit, voor traditie, waarde en religieuze betekenis. Lichtroze is toegestaan. Bloemen moeten worden versierd met eenvoudige linten. Favorieten zijn calla lelies, witte rozen, lelies en madeliefjes.

FOTOMBUM

Als je je eerste communie wilt doen, deel deze speciale dag dan met je familie of vrienden. Zorg ervoor dat je buiten na de dienst genoeg foto’s maakt voor het communiefotoalbum. De familie kan zelfs een professionele fotograaf inhuren.

Ontdek onze christelijke hangers

 

Kruis Hanger

Roze Kruis Hanger

44,90 
39,90 
34,90 

Kruis Hanger

Hanger Kruis Medaille

29,90 

Kruis Hanger

Keltisch kruis hanger

39,90 
44,90 
40,90 
44,90 

ALLES WAT JE MOET WETEN OVER DE EERSTE COMMUNIE

De eerste communie staat bekend als een feest van de katholieke kerk. Het is de eerste keer dat een gelovig lid deelneemt aan het sacrament van de Eucharistie. Tijdens deze gebeurtenis ontvangen ze het lichaam en bloed van Jezus Christus (eerste communie). Het is verplicht om deze communie te ontvangen na de sacramenten van doopsel, boete en biecht.

Biecht is niet de enige voorwaarde voor het ontvangen van het sacrament van de Heilige Eucharistie. Het sacrament van het doopsel moet ook ontvangen zijn. Een kind, of iemand anders, die niet gedoopt is, kan de Heilige Communie niet ontvangen. Als het kind gedoopt is, begint het meestal in het eerste jaar met de studie voor de Eerste Communie. Voor deze Bijbelstudie is het verplicht om drie jaar lang catechist te zijn. In de meeste gevallen is voor jonge kinderen minstens twee jaar godsdienstonderwijs nodig voordat ze voor het eerst ter communie kunnen gaan.

Ontdek onze Crucifixen

 

Crucifix

Gouden Crucifix

(3 klantbeoordelingen)
34,90 
(7 klantbeoordelingen)
38,90 
(9 klantbeoordelingen)
34,90 

Crucifix

Crucifix Bruin

(4 klantbeoordelingen)
40,90 
40,90 

Crucifix

Rood crucifix

40,90 
(1 klantbeoordeling)
29,90 
(4 klantbeoordelingen)
26,90 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *