Christelijke kettingen zijn tijdloze sieraden met een speciale betekenis, vooral voor christenen. Christelijke kruissieraden zijn veel meer dan alleen accessoires en symboliseren het geloof in God en het behoren tot een religie.

Voordat je het soort kruissieraad kiest dat je nodig hebt, is het belangrijk om te begrijpen wat het echt betekent. Je bent hier aan het juiste adres, want in dit artikel wordt de betekenis van christelijke kruissieraden in meer detail uitgelegd.

Als je meer wilt weten over onze prachtige religie, aarzel dan niet om onze volgende blogartikelen te raadplegen:

U vindt het:

  • Het kruis als religieus symbool
  • Het verschil tussen het kruis en het kruisbeeld
  • De verschillende soorten christelijke kruisen
  • De betekenis van Christian Cross kettingen

Laten we naar de kern van de zaak gaan!

Ontdek onze collecties christelijke sieraden en vind het perfecte devotieobject om je te vergezellen in je dagelijkse gebeden: 

1) Het kruis: religieus symbool

We zien het kruisteken op kerktorens, aan de muur van een religieus huis, om de hals of aan een ring. Velen weten echter niet wat het gebruik van het kruis echt betekent. Er is ook veel discussie over of het wel of niet gepast is om religieuze sieraden te dragen. Zoals kettingen met kruisjes of crucifixen bijvoorbeeld. Daar komen we hieronder op terug.

Het gebruik van Latijnse, Orthodoxe, Keltische of andere kruizen komt vooral voort uit het verlangen om zich dichter bij God te voelen. Veel mensen dragen de kruishanger met een leren, stalen, zilveren of gouden ketting om hun nek. Dit is zodat de man of vrouw die het draagt zich verenigd voelt met de Heilige Geest.

Ontdek onze christelijke hangers

 

Kruis Hanger

Roze Kruis Hanger

44,90 
39,90 
34,90 

Kruis Hanger

Hanger Kruis Medaille

29,90 

Kruis Hanger

Keltisch kruis hanger

39,90 
44,90 
40,90 
44,90 

Om te begrijpen of het dragen van een christelijk kruis wel of niet acceptabel is, moeten we de geschiedenis van elk kruis en de betekenis ervan begrijpen. En in het bijzonder wat het betekent in ons persoonlijke leven.

Velen zien het kruis als een symbool dat ons herinnert aan het offer van Jezus Christus, de geliefde Verlosser die de mensheid heeft gered. Omdat het Gods wil was en Jezus vrijwillig naar het kruis ging om alle zonden van de wereld op zich te nemen. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom veel christenen de heilige hanger van de Zoon van God dragen. Onthoud dat door het kruis van Christus te dragen, God over je waakt, waar je ook bent, en je beschermt tegen de duivel Satan! 🙏

2) Verschil tussen kruis en crucifix

De woorden “kruis” en “crucifix” worden vaak door elkaar gebruikt, dus het is belangrijk om tot de kern van de zaak te komen om de betekenis van elk van deze twee termen te begrijpen. Vooral als je een van deze heilige religieuze sieraden wilt dragen. Zowel kruizen als crucifixen zijn tekens van geloof en worden door veel christenen en niet-christenen om persoonlijke en culturele redenen gedragen.

A. KRUISVORMIGE HALSKETTING

Het Latijnse kruis is een eenvoudig kruis zonder de afbeelding van de gekruisigde Jezus Christus. Dit kruis is het meest verspreide religieuze symbool van het christendom in de wereld. Het kruis wordt voornamelijk om de hals gedragen, binnen of buiten de kleding. Het wordt gebruikt om de opstanding van Jezus te benadrukken, omdat het kruis niet wordt voorgesteld door de figuur van Christus. Net als deze sublieme Cross Pendant Necklace met de Latijnse kruishanger in kwestie.

B. KRUIS VAN JEZUS (CRUCIFIX) KETTING

Het kruisbeeld, ook bekend als het kruis van Jezus, is een krachtig symbool dat Jezus voorstelt die aan het kruis stierf. Het beeld van Christus’ lichaam aan het kruis wordt gebruikt om zijn offer voor te stellen om de mensheid te verlossen. Veel christenen, vooral katholieken en orthodoxen, dragen dit kruis aan hun halsketting om hun ziel te zuiveren en de Heer te danken voor zijn offer aan het kruis. Het woord “crucifix” is een afkorting van kruisiging. Het was de term die door de Romeinen werd gebruikt als er een boosdoener werd gegijzeld en de Romeinen hem als straf aan een houten kruis moesten nagelen.

Ontdek onze christelijke kettingen

 

Kruis Ketting

Hart en kruis ketting

(1 klantbeoordeling)
29,90 

Kruis Ketting

Ketting Kruis Gekleurd

29,90 

Kruis Ketting

Boho Ketting

54,90 
34,90 
29,90 

Kruis Ketting

Ketting met roze kruis

42,90 

Kruis Ketting

Sint Marie ketting

29,90 

Kruis Ketting

Kruis en oog ketting

24,90 

3) Keltisch kruis ketting

Het Keltische kruis, ook wel het nimbedkruis genoemd, is een symbool van het Keltische christendom. Deze voorstelling van het kruis verscheen voor het eerst op het eiland Ierland in de vroege middeleeuwen. Na de komst van de Kelten vanaf 500 voor Christus verspreidde dit prachtige symbool met verschillende modellen van het kruis zich over het Ierse landschap.

De constructie van het Keltische kruis bestaat uit een traditioneel kruis dat wordt geaccentueerd door een cirkel rond het snijpunt van de armen en de steel. Er zijn veel verschillende interpretaties van het Keltische kruis, maar het wordt gezien als een voorstelling van kennis, kracht en mededogen om met de ups en downs van het leven om te gaan. De vier armen van het kruis staan voor de vier richtingen van compassie en de vier elementen: vuur, aarde, lucht en water. Het herdenkt onze geest, onze ziel, ons lichaam en ons hart. De centrale ring van het Keltische kruis roept het symbool op van oneindige liefde. Het is een symbool van eindeloze liefde voor God.

Het Keltische kruis heeft een krachtige voorstelling en weerspiegelt perfect de hoop en ambities van de Kelten. Daarom hebben we dit christelijke kruis een eerbetoon gegeven door onze kettingen met Keltische kruizen met je te delen. Elk stuk van deze prachtige kettingen is gewijd aan het beeld van het Keltische kruis dankzij de precisie en het detail waarmee ze zijn ontworpen! 🕈

4) Orthodoxe Kruisketting

Het Russisch-orthodoxe kruis wordt algemeen gebruikt als het oudste en meest vereerde teken van het orthodoxe christendom. Vanwege het traditionele ontwerp wordt een klassiek orthodox kruis ook wel een Russisch, Oekraïens, Servisch, Grieks, Byzantijns of Oosters kruis genoemd. Het wordt beschouwd als een authentiek symbool van het orthodoxe geloof.

Een van de meest gestelde vragen door alle christenen, vooral katholieken en protestanten, is waarom het orthodoxe kruis wordt weergegeven door drie balken? Om deze vraag in detail te beantwoorden, nodigen we je uit om ons artikel over de oorsprong van het orthodoxe kruis te lezen, waarin het verhaal van het ontstaan van dit sublieme christelijke symbool wordt verteld.

De verschillende modellen van het Orthodoxe Kruis zijn veelgebruikte symbolen om het geloof van Christus geconditioneerd te houden. Veel christenen gebruiken deze heilige Oosters-orthodoxe hanger aan hun ketting. Of je nu man of vrouw bent, elk orthodox kruis is een echt religieus accessoire om dicht bij je te houden zodat je altijd dicht bij de Zoon van God bent. 🙇

Ontdek onze christelijke hangers

 

Kruis Hanger

Roze Kruis Hanger

44,90 
39,90 
34,90 

Kruis Hanger

Hanger Kruis Medaille

29,90 

Kruis Hanger

Keltisch kruis hanger

39,90 
44,90 
40,90 
44,90 

5) Jeruzalemkruis ketting

Dit kruis is een van de meest herkenbare symbolen in de wereld van het christendom. Het Jeruzalemkruis bestaat uit een groot centraal kruis met vier kleinere Griekse kruizen in elk kwadrant. Het Jeruzalemkruis, ook wel kruisvaarderskruis genoemd, dateert uit de 11e en 12e eeuw, toen de kruisvaarders Jeruzalem veroverden in 1099 en het christendom vestigden in de regio. Zelfs na de omverwerping van de kruisvaardersstaat in 1291 bleef het kruis een symbool van Jeruzalem voor christenen en werd het het embleem van de ruiterorde van het Heilig Graf van Jeruzalem. Vandaag de dag is dit teken nog steeds het embleem van de Orde en het symbool van iedereen die zich inzet voor het behoud van het christendom in Jeruzalem.

Men denkt dat het kruis van Jeruzalem verschillende dingen voorstelt. Historici merken op dat de vier kleine kruisen de vier evangeliën van : Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes. De vier kruisjes kunnen ook staan voor de vier hoeken van de aarde, waar Jezus zijn woord wilde laten verkondigen door zijn discipelen. Andere historici geloven dat deze vier kleine kruisen de vier wonden, handen en voeten van Jezus voorstellen. Het grote kruis stelt het doorboorde hart van Christus voor. 💘

Het opvallende ontwerp van het Jeruzalemkruis maakt het een populaire keuze onder mensen die op zoek zijn naar een unieke manier om hun geloof uit te drukken. Het is een perfect sieraad voor iedereen die op zoek is naar een kruis dat hem of haar herinnert aan de band van Christus met het Heilige Land. Dit kruis wordt op verschillende manieren gedragen, vooral aan halskettingen zoals deze prachtige Jeruzalem Kruisketting.

6) Lotharingse Kruisketting

Het Lotharingse kruis is een van de heraldische wapens van Lotharingen in het oosten van Frankrijk. Het werd oorspronkelijk gezien als een symbool van Jeanne d’Arc, een inwoonster van Lotharingen. In de 19e eeuw werden de emblemen van Frankrijk onderdeel van de iconografische attributen van Jeanne d’Arc. Dit religieuze kruis werd een symbool van herinnering en verzet voor de Franse natie na de oorlog van 1870 tegen de Duitsers.

Het Kruis van Lotharingen werd officieel voorgeschreven als het embleem van Vrij Frankrijk door een verordening van 5 juni 1941. Aan het einde van de oorlog werd het vaak geassocieerd met de V van de Overwinning. 🙋‍♂️

Ontdek onze christelijke kettingen

 

Kruis Ketting

Hart en kruis ketting

(1 klantbeoordeling)
29,90 

Kruis Ketting

Ketting Kruis Gekleurd

29,90 

Kruis Ketting

Boho Ketting

54,90 
34,90 
29,90 

Kruis Ketting

Ketting met roze kruis

42,90 

Kruis Ketting

Sint Marie ketting

29,90 

Kruis Ketting

Kruis en oog ketting

24,90 

Het dragen van dit embleem is een symbool van dankbaarheid jegens het Franse vaderland en meer in het bijzonder jegens de soldaten die het Kruis van Lotharingen droegen als religieus symbool en als heilige geluksbrenger. Door dit kruis te dragen benadruk je je medeleven met het Franse vaderland.

7) Patriarchaal Kruis ketting

Het patriarchale kruis is een variant van het christelijke kruis, een religieus symbool van het christendom. Vergelijkbaar met het Latijnse kruis dat we kennen, heeft het patriarchale kruis een kleinere dwarsbalk die boven de hoofdbalk is geplaatst, zodat de twee dwarsbalken zich dicht bij de top bevinden. Soms heeft het patriarchale kruis een korte schuine dwarsbalk bij de voet, zoals een van de modellen van het orthodoxe kruis.

Dit kruis verscheen in grote aantallen in het Byzantijnse Rijk in de tiende eeuw. Lange tijd werd gedacht dat de paus het aan Sint Stefanus had gegeven als symbool van het apostolische koninkrijk Hongarije. Het kruis met dubbele balken is sinds 1190 een van de belangrijkste elementen van het met juwelen versierde wapenschild van het Koninkrijk Hongarije. Het verscheen tijdens het bewind van koning Béla III, die was opgegroeid aan het Byzantijnse hof. Het kruis zweeft in wapenschilden en op munten uit deze periode. 👛

De hele reikwijdte van het patriarchale kruis ligt in het feit dat het een oud christelijk symbool is met wortels die de hele breedte van het christelijk geloof omvatten. Weinigen weten dit en dit is een van de redenen waarom het dragen van dit unieke kruis je leven zal verrijken, vooral als je in dit symbool een link vindt tussen jou en God.💞

8) Ketting met omgekeerd kruis: Sint Pieter

Zoals de naam al doet vermoeden, is een omgekeerd kruis gewoon een omgekeerd Latijns kruis. Iemand die aan dit kruis hangt, hangt met zijn hoofd ondersteboven. De meest herkenbare figuur die op deze manier werd gekruisigd was Petrus, een van de apostelen van Jezus Christus. Eeuwenlang werd het omgekeerde kruis beschouwd als een christelijk symbool, gebaseerd op een oude traditie volgens welke de apostel Petrus ondersteboven werd gekruisigd. Volgens één versie van het verhaal vroeg Petrus, toen hij de marteldood door kruisiging tegemoet ging, om zijn kruis ondersteboven te zetten omdat hij zich onwaardig voelde om op dezelfde manier als Christus te sterven. Het omgekeerde kruis, soms Sint-Pieterskruis of Petrinekruis genoemd, werd zo een symbool van nederigheid.

Verschillende black metal bands gebruiken een omgekeerd kruis om de aandacht te vestigen op hun vermeende toewijding aan Satan. Ook al is het beeld van dit heilige symbool in de loop der tijd veranderd, we moeten niet vergeten dat dit kruis in de eerste plaats een symbool van het christendom is! We zegenen de heilige Petrus voor het geven van zijn ziel en het opofferen van zichzelf aan het kruis om altijd het goddelijke woord van de God van de hemel te verspreiden.

Ontdek onze christelijke hangers

 

Kruis Hanger

Roze Kruis Hanger

44,90 
39,90 
34,90 

Kruis Hanger

Hanger Kruis Medaille

29,90 

Kruis Hanger

Keltisch kruis hanger

39,90 
44,90 
40,90 
44,90 

Rijk aan emotie, elke ketting van deze sublieme hanger is een unieke manier om je alle glorie te brengen die uitgaat van Petrus die, net als wij, onze God wilde zegenen. Onze omgekeerde kruis ketting collectie bevat zes van deze prachtige kruizen, allemaal precies gebeeldhouwd om de beste weergave van dit heilige religieuze teken te geven!

9) Horizontale Kruisketting

Een trend in religieuze sieraden die bijna overal en bij veel vrouwelijke beroemdheden opduikt, is het kruis in horizontale (zijwaartse) positie. Dit type kruis is bovenaan en onderaan verbonden met een stalen, gouden of zilveren ketting. Het kruis hangt dus horizontaal op zijn kant in plaats van verticaal op en neer. Deze hanger, die je meestal aan halskettingen vindt, is een erg populaire hedendaagse trend. Veel mensen vragen zich af wat dit nieuwe symbool betekent. Dit sieraad heeft verschillende interpretaties, die we zullen identificeren en die ook afhangen van wie het draagt. 🙇‍♀️

A. INTERPRETATIE 1: JEZUS DRAAGT HET KRUIS

De eerste interpretatie die de voorkeur heeft van vrouwen die deze hanger aan hun ketting dragen, is die van Jezus die het kruis draagt. Als je goed kijkt, zie je dat Jezus het kruis niet verticaal droeg, maar schuin. Voor velen herinnert dit symbool aan het offer, de pijn en de vernedering van onze Heer. Het laat ons Jezus’ offer herinneren en zijn moed eren.

B. INTERPRETATIE 2: GODS VERLOSSING

Veel mensen zien het horizontale kruis als een symbool van Jezus’ redding van zijn volk toen hij de top van de heuvel bereikte. Toen zijn werk klaar was, werd het kruis op de grond gezet. Hij hoefde niet langer het gewicht van het kruis en dus alle zonden van zijn volk te dragen. In tegenstelling tot het omgekeerde kruis, heeft het laterale kruis geen negatieve connotaties die eraan zijn toegeschreven met betrekking tot het christelijke geloof. Het is volkomen respectabel om dit kruis aan iemands halsketting te dragen als teken van geloof in Christus. 🙇‍♀️

C. INTERPRETATIE 3: VORM VAN AANBIDDING (BEROEMDHEID)

Voor sommigen is het laterale kruis gewoon een modetrend. In feite is het horizontale kruis de laatste jaren veel gebruikt in de mode. En het is een belangrijke trend aan het worden in de sieradenwereld. Veel beroemdheden die het zijwaartse kruis dragen, beschouwen het als een heilig en elegant sieraad.

Zoals hierboven vermeld, kan de definitie van wie het horizontale kruis draagt religieuze implicaties hebben die van persoon tot persoon verschillen. Het zijwaartse kruis is een relatief nieuwe benadering van dit type sieraad, en het is dankzij beroemdheden dat het snel aan populariteit heeft gewonnen. 👸🏼

10) Een betekenis die jij bepaalt!

Dit artikel heeft je laten zien dat christelijke kruiskettingen sieraden zijn met een betekenis die te maken heeft met de kruisiging van Jezus Christus, en dus met verlossing. Je hebt ook ontdekt dat er verschillende soorten christelijke kruisen zijn, elk met hun eigen oorsprong en betekenis. Nu weet je welke ketting met christelijk kruis je moet kiezen op basis van je voorkeuren en de betekenis die je het meest aanspreekt. In elk geval markeert het dragen van dit sieraad je geloof in onze Heer en je dankbaarheid voor zijn oneindige Liefde.

Ontdek onze christelijke kettingen

 

Kruis Ketting

Hart en kruis ketting

(1 klantbeoordeling)
29,90 

Kruis Ketting

Ketting Kruis Gekleurd

29,90 

Kruis Ketting

Boho Ketting

54,90 
34,90 
29,90 

Kruis Ketting

Ketting met roze kruis

42,90 

Kruis Ketting

Sint Marie ketting

29,90 

Kruis Ketting

Kruis en oog ketting

24,90 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *