Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van de juiste kruisketting voor jezelf of om cadeau te geven. In deze blogpost behandelen we deze factoren.

Het kiezen van de juiste kruisketting voor jezelf of voor iemand anders kan gemakkelijk zijn als je weet wat je zoekt. Aan de andere kant kan het moeilijk zijn als je het nog niet gevonden hebt. Of misschien werkt het kruis dat je al hebt om de een of andere reden niet voor je en wil je graag een andere kruisketting.

Na het lezen van dit artikel over hoe je een kruis halsketting kunt vinden, zul je het heilige kruis kunnen vinden dat dicht bij je hart blijft dat je beschermt. 🙏

Als je meer wilt weten over onze prachtige religie, aarzel dan niet om onze volgende blogartikelen te raadplegen:

Ontdek onze collecties christelijke sieraden en vind het perfecte devotieobject om je te vergezellen in je dagelijkse gebeden: 

Ontdek onze christelijke kettingen

 

Kruis Ketting

Hart en kruis ketting

(1 klantbeoordeling)
29,90 

Kruis Ketting

Ketting Kruis Gekleurd

29,90 

Kruis Ketting

Boho Ketting

54,90 
34,90 
29,90 

Kruis Ketting

Ketting met roze kruis

42,90 

Kruis Ketting

Sint Marie ketting

29,90 

Kruis Ketting

Kruis en oog ketting

24,90 

1) CHRISTELIJKE KETTING: GROOTTE, GEWICHT, MATERIAAL EN ONTWERP

De belangrijkste overwegingen bij het kiezen van een kruisketting zijn: grootte, gewicht, materiaal en ontwerp. Als je deze vier punten hebt geraadpleegd, is het heel gemakkelijk om je ideale christelijke kruisketting te vinden.

A. GROOTTE EN GEWICHT VAN HET KRUIS

De grootte van een kruis aan een ketting is vaak de eerste en meest praktische overweging. Gezien het gewicht, omdat het om de hals wordt gedragen.

Om een halsketting met een kruis te kiezen dat comfortabel weegt, kun je het beste een halsketting wegen waar je je al comfortabel bij voelt. Dit is om het gewicht te gebruiken als maatstaf voor wat het beste bij u past. De grootte kan ook van invloed zijn op het gewicht. Hoe kleiner het kruis, hoe lichter het zal zijn, afhankelijk van het materiaal natuurlijk. De grootte van het kruis is van belang voor het uiterlijk. Een groot kruis valt op van een afstand. Een kleiner kruis is discreet en past perfect bij verschillende outfits.

B. MATERIALEN VAN DE CHRISTELIJKE KRUISKETTING

De belangrijkste materialen voor kettingen met kruisjes zijn: staal, zilver, goud en diamant. Metaal is dichter, zwaarder en voelt koeler aan. Er kunnen edelstenen worden toegevoegd om kleur, energie en glans te geven. Materialen zijn vooral belangrijk als de christelijke kruisketting lang om de nek gedragen moet worden. Roestvrij staal van hoge kwaliteit is een sterk metaal en is over het algemeen net zo duurzaam als zilver.

Gelegeerde metalen kunnen verschillende metalen bevatten die mogelijk reageren op een gevoelige huid of op transpiratie die door de huid wordt geproduceerd. Ze zijn echter prima als ze worden gebruikt voor decoratieve doeleinden. Bijvoorbeeld om aan een autospiegel te hangen, aan een kerstboom of aan de muur voor decoratieve en/of beschermende doeleinden. Het is belangrijk om rekening te houden met veiligheid en duurzaamheid als je een kruisketting koopt als cadeau. Vooral voor iemand onder de 18 jaar, om problemen met een gevoelige huid of per ongeluk breken te voorkomen.

C. CHRISTELIJKE KETTING: WELK MODEL KIEZEN?

Het model is belangrijk bij het dragen van een christelijke kruisketting. Je moet je er prettig bij voelen. Als je een kruisketting voor iemand anders koopt, bedenk dan wat bij hem of haar past. Is het religieus? Of is het voor heilige bescherming? Door zowel het praktische gebruik als de betekenis van de kruisketting in overweging te nemen, ben je al een heel eind op weg bij het kiezen van de christelijke kruisketting die het beste past bij de specifieke behoeften van die persoon.

Als jij, of iemand aan wie je een kruisje geeft, ervoor kiest om dagelijks een kettinkje met een kruisje te dragen, kan het handig zijn om verschillende kettinkjes met een kruisje te hebben voor een specifieke taak. Bijvoorbeeld om naar de kerk te gaan, of om op het werk te dragen, of om dagelijks te dragen (afgezien van een feestelijke gebeurtenis). Kortom, bij het kiezen van een christelijke kruisketting voor jezelf of iemand anders is het verstandig om rekening te houden met de praktische aspecten van grootte, gewicht, materiaal, ontwerp en de (persoonlijke) betekenis van het kruis.

Ontdek onze christelijke hangers

 

Kruis Hanger

Roze Kruis Hanger

44,90 
39,90 
34,90 

Kruis Hanger

Hanger Kruis Medaille

29,90 

Kruis Hanger

Keltisch kruis hanger

39,90 
44,90 
40,90 
44,90 

D. DE SPIRITUALITEIT VAN DE CHRISTELIJKE KRUISKETTING

Als je een uiting van je geloof hebt, kun je betrouwbaarder overkomen bij mensen. Evolutionair antropologe Eleanor Power schreef een artikel voor het Institute of Evolution over hoe regelmatig kerkbezoek of een sieraad zoals een ketting met een kruis met mensen kan communiceren. Volgens het onderzoek kunnen vreemden aannemen dat mensen met religieuze symbolen, zoals het kruis, betrouwbaarder zijn. 🤝

Ze schreef: alleen mensen die echt toegewijd zijn aan de religieuze groep en haar overtuigingen, zullen bereid zijn om dergelijke investeringen te doen. Ze moeten betrouwbaar zijn. Power ging zelfs bij hindoes, katholieken en protestanten wonen. Ze ontdekte dat zelfs in deze religieuze plaatsen mensen die zich hielden aan een specifiek dieet of een ketting droegen met een kruis erom, nog steeds werden beschouwd als mensen met een beter arbeidsethos. Ze gaven goede raad, waren vrijgeviger en hadden over het algemeen een goede moraal. 😇

Ontdek onze christelijke kettingen

 

Kruis Ketting

Hart en kruis ketting

(1 klantbeoordeling)
29,90 

Kruis Ketting

Ketting Kruis Gekleurd

29,90 

Kruis Ketting

Boho Ketting

54,90 
34,90 
29,90 

Kruis Ketting

Ketting met roze kruis

42,90 

Kruis Ketting

Sint Marie ketting

29,90 

Kruis Ketting

Kruis en oog ketting

24,90 

2) CHRISTELIJKE KETTING: VOLGENS RELIGIE

Het is algemeen bekend dat de geest vorm schept, dus het belangrijkste doel voor een christen is altijd geweest om de Heilige Geest te verwerven. Devote tradities ontstaan wanneer oprechte religieuze gevoelens worden geuit in de Heer, en ze zijn talrijk geweest in de geschiedenis van de kerk. Omdat het dragen van een hanger in de vorm van een kruis een serieuze symbolische daad is, is het geen toeval dat veel mensen de vraag stellen: hoe draag ik een kruis met de juiste afmetingen? Kan ik een kruisje in het volle zicht dragen, over mijn kleding heen?

Het is geen goed idee om traditionele vormen nieuw leven in te blazen zonder de spirituele essentie te begrijpen en een belangrijke verbinding voor je leven te maken. Als we dat doen, kunnen sommige oude gebruiken hun oorspronkelijke imago verliezen in moderne omstandigheden. Dus om deze vraag te beantwoorden, laten we eens kijken naar hoe de traditie van het dragen van het kruis zich heeft ontwikkeld, en laten we vooral proberen om de onderliggende symboliek te begrijpen.

A. SYMBOLIEK VAN DE CHRISTELIJKE KRUISKETTING

Omdat de handelingen waar we ons op gaan concentreren symbolisch zijn, moeten we eerst de betekenis van het woord “symbool” verduidelijken. Het probleem is dat de moderne rationele geest de neiging heeft om een symbool te zien als een soort kunstmatige conventie die simpelweg naar iets verwijst en geen verband heeft met de werkelijkheid.

In het christendom is een symbool niet slechts een verwijzing naar Jezus, het is de werkelijke aanwezigheid van Christus. De aanwezigheid van dat wat niet (visueel) gemanifesteerd kan worden in de wereld (pater Alexander Shmeman). Etymologisch gezien is het woord “symbool” verbonden met het concept van versmelting of vereniging. Bijgevolg is een symbool enerzijds verbonden met het prototype, de drager van spirituele energie en dient het om deze te manifesteren. Anderzijds leggen we, door ons te verbinden met het symbool, een verbinding met de geest ervan.

B. DEFINITIE VAN HET DRAGEN VAN EEN KRUIS

Het volledige Orthodoxe Encyclopedisch Theologisch Woordenboek geeft de volgende definitie: een kruishanger is een kruis dat op de borst gedragen wordt, over of onder kleding. Het cruciale element is de plaats van het kruis op de borst, die de zetel van het hart is, en daarom een heilig deel van het lichaam. Het is niet verwonderlijk dat de oude Byzantijnse kruizen encolpia werden genoemd, wat in het Grieks “op de borst gedragen” betekent, tegen het hart aan.

Laten we nu proberen het begrip ‘symbool’ te begrijpen, inclusief het symbool van de ‘kruisketting’. Gewoonlijk gebruiken we dit woord om elk conventioneel teken aan te duiden dat een complex object, een handeling, een gevoel, een idee enzovoort aanduidt. Tot op zekere hoogte is dit correct. De fout ligt in het feit dat, volgens de rationalistische benadering, een symbool niets meer is dan een kunstmatige conventie en geen verband houdt met de werkelijkheid. Heilige symbolen zijn niet van natuurlijke oorsprong. Ze zijn niet verzonnen, maar ons geschonken vanuit de hogere dimensie. Ze kunnen niet op een rationele, vastomlijnde of volledig eenvoudige manier worden begrepen. Alleen degenen die een bepaald pad (religie) volgen dat wordt vertegenwoordigd door een heilig symbool, kunnen de spirituele betekenis van het symbool begrijpen.

Ontdek onze christelijke hangers

 

Kruis Hanger

Roze Kruis Hanger

44,90 
39,90 
34,90 

Kruis Hanger

Hanger Kruis Medaille

29,90 

Kruis Hanger

Keltisch kruis hanger

39,90 
44,90 
40,90 
44,90 

C. CHRISTELIJKE KETTING GEDRAGEN ONDER KLEDING

Het meest wijdverspreide gebruik van de Oudheid tot nu is het stiekem dragen van een kruis, verborgen onder iemands kleding. In Rusland werd zo’n kruisje een “telnik” genoemd (van het Russische woord voor lichaam, “telo”). Het wordt aan elk nieuw gedoopt lid van de Russisch-orthodoxe kerk gegeven bij het sacrament van de doop om permanent te dragen. Het is interessant om op te merken dat deze gewoonte alleen in de Russische kerk ontstond en bestond, maar bijvoorbeeld niet in de Griekse kerk.

De kraag met kruis, die voortdurend tegen het lichaam in wordt gedragen, verbindt het lichaam met Christus en met de Heilige Kerk. Wanneer een kruis op deze manier wordt gedragen, wordt de parallel tussen het privékruis en het kruis van Christus duidelijker. Bovendien is dit de beste manier voor het kruis om zijn functie te vervullen. Omdat de mate van bescherming die een christen wordt geboden direct afhangt van de mate van zijn eenheid met God.

Als je meer wilt weten over welke ketting met christelijk kruis je het beste kunt dragen en of je het openlijk of onder je kleding moet dragen, dan nodigen we je uit om ons artikel over de betekenis van het christelijke kruis te lezen. Het artikel zal je helpen een duidelijker beeld te krijgen van hoe je je kruis moet dragen en welk kruis je het beste kunt dragen van alle christelijke kruizen.

D. KRUISHALSKETTINGEN GEDRAGEN DOOR VROEGE CHRISTENEN

Het vroegste overgebleven bewijs voor het dragen van kruishangers om de nek dateert uit het begin van de 4e eeuw. De Handelingen van het Zevende Oecumenische Concilie (Handelingen IV) vermelden dat de martelaar Procopius (+303 AD), die onder Diocletianus leed, een kruis om zijn nek droeg, half goud, half zilver. De christelijke soldaat Orestes (+304 n.Chr.) deed blijkbaar hetzelfde. Dit wordt onder andere weerspiegeld in een Byzantijns fresco uit de 11e eeuw dat de grote martelaar Orestes afbeeldt met een metalen kruis om zijn nek, bovenop zijn harnas. Over het algemeen zijn afbeeldingen van heiligen met kruishangers vrij zeldzaam in de Byzantijnse iconografie, en dit detail is meestal voorbehouden aan monniken.

Als gevolg hiervan leveren de afbeeldingen niet noodzakelijk historisch bewijs voor het dragen van het kruis op de gewaden, vooral in het geval van de krijgerheilige. Ze duiden eerder op de aanwezigheid van een kruis als zodanig, wat de aard van de daden en het ambt van de heilige onderstreept.

E. HET ONTSTAAN VAN DE CHRISTELIJKE KETTING

De kruisband werd pas een verplicht attribuut voor priesters met het decreet van keizer Nicolaas II op 14 mei 1896. Voordien was het priesters toegestaan om bekroonde kruizen te dragen, die op hun beurt waren ontstaan tijdens het bewind van Peter I als een middel om de meest onderscheidenen te eren. Deze traditie werd gebruikelijker toen keizer Paul I in 1797 een uniforme onderscheiding in de vorm van een kruis hanger introduceerde. De zogenaamde Kabinetskruisen (het Kabinet dat de Keizer begon uit te reiken met Keizerlijke Koninklijke toestemming in 1820) werden beschouwd als een bijzonder hoge en uitzonderlijk gewaardeerde eer.

Er werden ook specifieke kruizen uitgegeven om de grootste gebeurtenissen in de Russische geschiedenis te herdenken. Zoals de Patriottische Oorlog van 1812, de Krimoorlog van 1853-1856 en de 300ste verjaardag van de Romanov-dynastie in 1913.

F. KETTING MET KRUIS: BYZANTIJNS RIJK

Mensen voelden zich beschermd door hun harmonieuze eenheid met de complexe structuur van de wereld, die tot uitdrukking kwam in hun sieraden. Mensen voelen zich van nature in harmonie met het universum en dit is wat hen beschermt. De kerk verwierp deze ideeën niet, maar nam ze juist over, heiligde ze en omarmde ze met de hogere spirituele betekenis die het christendom bood. Als gevolg hiervan nam het kruis, het belangrijkste christelijke symbool (en ook vanwege de rijke voorchristelijke symboliek), een centrale plaats in bij Byzantijnse sieraden en verving het soms elk ander symbool.

Omdat het wereldse leven in het Byzantijnse Rijk sterk gesacraliseerd was, was het kruis niet alleen te vinden als dure kruishanger. Het was, in combinatie met afbeeldingen van Christus en zijn Heilige Moeder, ook te vinden op andere sieraden. Zoals oorbellen, armbanden, riemen…

G. KRUISEN GEDRAGEN DOOR KRIJGERS

Naast de priesters waren de krijgers de andere groep die kruizen droegen op hun kleding of, preciezer gezegd, op hun harnas. Deze kruizen stonden bekend als paramannye of paramennye, van paraman. De krijger plaatste het kruis tegen zijn borst, over zijn harnas, en bevestigde het op zijn schouders met een dun touw. Deze kruizen werden gebruikt om krijgers te zegenen tijdens wapenfeiten en dienden als spiritueel harnas en overwinningswapen in de strijd tegen de vijand. Deze traditie was al ingesteld door keizer Constantijn de Grote, die beval dat het kruisteken op schilden en harnassen moest worden afgebeeld.

Een soortgelijke traditie van het dragen van een kruis op de kleding bestond echter ook onder leken. In dit geval maakte het kruis deel uit van de kleding van een vrouw. Dit kan worden verklaard door de esthetische en beschermende functies van het kruis. Of eerder door de gecombineerde functie, die zowel esthetiek als bescherming inhoudt.

Ontdek onze christelijke kettingen

 

Kruis Ketting

Hart en kruis ketting

(1 klantbeoordeling)
29,90 

Kruis Ketting

Ketting Kruis Gekleurd

29,90 

Kruis Ketting

Boho Ketting

54,90 
34,90 
29,90 

Kruis Ketting

Ketting met roze kruis

42,90 

Kruis Ketting

Sint Marie ketting

29,90 

Kruis Ketting

Kruis en oog ketting

24,90 

3) DRAAG JE KRUISKETTING OP ONZE WEBSITE CHRISTELIJKE-SIERADEN.NL

Tegenwoordig kan het kiezen van een kruisketting moeilijk zijn, omdat moderne esthetiek een zeer subjectieve wetenschap is, terwijl bescherming meestal als magisch wordt opgevat. Maar in oude heilige culturen werd schoonheid beschouwd als onderdeel van de spirituele dimensie. In het christendom bijvoorbeeld was een van de namen van de Heer Schoonheid (volgens Dionysos de Areopagiet). In een verzameling teksten over spirituele begeleiding wordt de naam in het Russisch vertaald als : Dobrotoliubiye, of Liefde voor het Goede. En in het oorspronkelijke Grieks: Philokalia, wat Liefde voor het Mooie betekent. Bovenal was een set juwelen een manier om de wereld te begrijpen en symbolisch voor te stellen.

Over juwelen gesproken, draag jij een ring? Ken je iemand die dat doet? Wil je het verhaal achter religieuze ringen weten?

Ontdek onze christelijke hangers

 

Kruis Hanger

Roze Kruis Hanger

44,90 
39,90 
34,90 

Kruis Hanger

Hanger Kruis Medaille

29,90 

Kruis Hanger

Keltisch kruis hanger

39,90 
44,90 
40,90 
44,90 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *