Elke kruishanger is meer dan alleen een sieraad, het is een heilig voorwerp dat van groot belang is in het christendom. Het kruis symboliseert de liefde van Christus voor iedereen op aarde. Het is een heilig religieus symbool dat veel mensen dragen als teken van goddelijke bescherming. Ooit werden kruishangers gedragen door middeleeuwse ridders en mannen met grote autoriteit, zoals Constantijn I en de oude pausen.

Vandaag de dag is de kruis hanger voor mannen, naast de oude christelijke iconen en priesters van alle generaties, erg populair geworden bij alle mannen die absoluut een heilig symbool van God willen houden. Hoe komt het dat zo’n heilig voorwerp van het christendom nu een sieraad is geworden dat door zoveel mannen wordt gebruikt? Zou het een verlangen kunnen zijn om zich tot het geloof te bekeren? Of is een hanger met een kruis misschien het perfecte symbool om het geloof in je leven te bewaren?

In dit artikel lees je waarom zoveel mannen een kruis om hun nek dragen, of ze nu een priester of een beroemdheid zijn, en hoe de trend om een kruis te dragen in de moderne tijd is ontstaan.

Als je meer wilt weten over onze prachtige religie, aarzel dan niet om onze volgende blogartikelen te raadplegen:

Ontdek onze collecties christelijke sieraden en vind het perfecte devotieobject om je te vergezellen in je dagelijkse gebeden: 

Ontdek onze christelijke hangers

 

Kruis Hanger

Roze Kruis Hanger

44,90 
39,90 
34,90 

Kruis Hanger

Hanger Kruis Medaille

29,90 

Kruis Hanger

Keltisch kruis hanger

39,90 
44,90 
40,90 
44,90 

1) KRUISVORMIGE HANGER: ZIJN UITERLIJK

A. DE POPULARITEIT VAN DE KRUISVORMIGE HANGER

Overal ter wereld sieren afbeeldingen van het kruis de muren en torens van kerken. Voor sommige christenen maakt het kruis deel uit van hun dagelijkse kledij, gedragen rond de hals. In Egypte bijvoorbeeld dragen geestelijken een tatoeage van het kruis op hun pols.

Het is duidelijk dat het kruis vandaag de dag wordt geaccepteerd als het meest populaire symbool van het christendom. Maar de meeste specialisten geloven dat de eerste christenen het kruis niet gebruikten als beeld van hun religie. Dit komt omdat kruisiging de beschamende dood van een slaaf of misdadiger opriep. Onderzoekers zeggen dat de eerste publieke afbeelding van de kruisiging van Jezus werd gevonden op de vijfde-eeuwse houten deuren van de Basiliek van Santa Sabina. Omdat het ongeveer 400 jaar duurde voordat de kruisiging van Jezus een acceptabele publieke afbeelding werd, hebben onderzoekers traditioneel gedacht dat dit betekent dat het kruis oorspronkelijk niet als symbool voor christenen fungeerde. Maar door de jaren heen is dit denken veranderd.

Tegenwoordig staat het kruis symbool voor de dood en wederopstanding van Jezus. De Rooms-Katholieke en Orthodoxe Kerken tonen afbeeldingen van Jezus die nog steeds aan het kruis hangt. Dit is een herinnering aan zijn lijden. Protestanten tonen afbeeldingen van een leeg kruis om ons eraan te herinneren dat Jezus stierf en weer tot leven kwam. 🕊️

B. HET KRUIS GEDRAGEN DOOR BEROEMDHEDEN

Waarom dragen beroemdheden een kruis? We zouden eenvoudigweg kunnen geloven dat het dragen van een hanger van een kruis bevestigt dat het verlangen om het geloof uit te breiden zich heeft gemanifesteerd in het leven van de artiest. Hoewel veel vrouwen een christelijk kruis dragen in de vorm van een armband, ring of ketting, zijn ook mannen zich aan het kruis gaan hechten, of het nu Steven Tyler is of Johnny Hallyday die een kruis draagt dat hij zelf in zilver heeft laten smeden.

Het idee dat mannen een kruis hanger willen dragen kan te maken hebben met de zoektocht naar een accessoire voor stijl, zoals veel beroemdheden doen, maar het is ook om het heilige geluksamulet van God te bewaren. Elk van de kruishangers werd gemaakt om het offer van Jezus Christus te vertegenwoordigen.

Ontdek onze christelijke kettingen

 

Kruis Ketting

Hart en kruis ketting

(1 klantbeoordeling)
29,90 

Kruis Ketting

Ketting Kruis Gekleurd

29,90 

Kruis Ketting

Boho Ketting

54,90 
34,90 
29,90 

Kruis Ketting

Ketting met roze kruis

42,90 

Kruis Ketting

Sint Marie ketting

29,90 

Kruis Ketting

Kruis en oog ketting

24,90 

JOHNNY HALLYDAY

Johnny Hallyday heeft jarenlang zijn zilveren kruishanger met Jezus Christus erop bewaard. In tegenstelling tot alle traditionele christelijke kruizen, werd dit kruis gesneden met een elektrische gitaar. 🎸

Zou het een symbool kunnen zijn van de artiest en zijn carrière? Johnny Hallyday heeft nooit iets gezegd over de kruisvormige hanger die hij droeg. Het kruis was een integraal onderdeel van het imago van de rocker. Op de cover van een van zijn albums, Jamais seul, was het kruis in het zwart op Johnny getatoeëerd. Zelfs met alle informatie die over de artiest is gevonden, is het erg moeilijk om de oorsprong van deze kruishanger echt te achterhalen. Net als Johnny Hallyday begonnen zijn fans, vooral de mannen, deze hanger om hun nek te dragen om hun liefde voor Johnny te tonen.

STEVEN TYLER

Als rockster heeft Steven Tyler zijn plaats in de rockmuziek veroverd door bevrijde nummers uit te brengen. Zijn stijl onthult een zelfvertrouwen dat diep in zijn ziel zit. De mix van sieraden die hij draagt met een kruisvormige hanger geeft uitdrukking aan deze geest. Het is vergelijkbaar met Johnny’s verlangen om een kruis te dragen voor het geloof dat het in zijn leven brengt, maar ook om zijn zelfvertrouwen een boost te geven. Psalm 34:5: God is niet in ieders leven aanwezig om hem timide te maken, hij is aanwezig om ons sterker en zelfverzekerder te maken en om ons te helpen zonder innerlijke angst te leven. Ik zocht de Heer en hij antwoordde mij. Hij verloste me van al mijn angsten.

DOMINIC TORETTO: VIN DIESEL

Een cultfiguur uit de Fast and Furious saga gespeeld door Vin Diesel, een van Hollywoods beroemdste acteurs. In de hele film draagt het personage een massief zilveren kruis om zijn nek, of het nu tijdens autoraces is of op een tragisch moment in de film. Zou het toeval zijn dat het personage het kruis in elke opname van de film draagt? Eerlijk gezegd is het kruis van groot belang in alle films van de saga. Net als de eenheid die God creëerde door duizenden christenen te verenigen om het pad van het eeuwige leven te volgen, is Dominic Toretto erg gehecht aan zijn dierbaren en houdt hij een hanger van het kruis dicht bij zich als geluksbrenger waarmee hij zijn familie altijd kan herenigen, ongeacht het gevaar.

Ontdek onze christelijke hangers

 

Kruis Hanger

Roze Kruis Hanger

44,90 
39,90 
34,90 

Kruis Hanger

Hanger Kruis Medaille

29,90 

Kruis Hanger

Keltisch kruis hanger

39,90 
44,90 
40,90 
44,90 

C. KRUIS HANGER MAN : MIDDELEEUWS

Een van de eerste groepen die een kruis droegen waren de Tempeliers. De Tempeliers waren een groep elite strijders tijdens de heilige oorlogen van Europa tegen Islamitische legers in het Heilige Land. Het gebied rond Jeruzalem waarvan men geloofde dat Christus er leefde en stierf. Deze oorlogen werden de kruistochten genoemd en vonden plaats in de Middeleeuwen, rond 1000-1500. Ze kregen het bevel om het kruis in de strijd te dragen. Het was het christelijke symbool dat de Tempeliers beschermde tijdens de grote veldslagen. Ze geloofden er heilig in dat het kruis dat ze droegen hen zou beschermen. 🛡️

Twijfel niet aan het kruis dat je draagt! Ze hebben allemaal een goddelijke kracht in zich die je zal beschermen tegen alle negatieve golven en de demon Satan. Net als een kruisridder die zijn kruis op zijn schild en krijgersharnas draagt, draag je kruis dat, net als elk van de christelijke kruizen, je zal beschermen met God aan je zijde. 🙏

2) CHRISTELIJKE GESCHIEDENIS: DE GEBOORTE VAN DE KRUIS HANGER

De geschiedenis vertelt ons dat houten kruizen verschillende ontwerpen hadden. De vraag die veel mensen zich stellen is: zijn er historische feiten over de afbeeldingen van de vorm van oude kruisen? Wat is de betekenis van alle kruisen van Jezus Christus?

De betekenis van het kruis is niet het ontwerp of de constructie, maar de symbolische betekenis. Het is het symbool van Jezus’ dood. Het staat symbool voor het feit dat Jezus stierf om de mensheid van zonde te vergeven.

A. BETEKENIS VAN HET KRUIS VAN JEZUS CHRISTUS

Jezus Christus stierf aan een houten kruis. Hij stierf omdat bepaalde Joodse leiders samenspanden om Pontius Pilatus, de gouverneur van Judea, onder druk te zetten om hem door kruisiging ter dood te brengen (Matteüs 27:1, 11-20; Lucas 23:13-24). De Romeinse soldaten hadden hem al geslagen en een doornenkroon op zijn hoofd geplaatst (Johannes 19:1-5). Nadat de beslissing om Christus te kruisigen bekend was gemaakt, werd Jezus gedwongen om het kruis te dragen waaraan Hij zou sterven (Johannes 19:17-18). Hij moest het instrument van zijn dood dragen. Later werd het kruis het heilige symbool van Jezus’ dood om de zonden van de wereld te vergeven.

B. JEZUS CHRISTUS EN ZIJN VERWORPEN KRUIS

Hoewel het woord ‘kruis’ zo weerzinwekkend was en Cicero en andere Romeinse elites er niets mee te maken wilden hebben, vertelt elk van de evangelieschrijvers verbazingwekkend gedetailleerd over Jezus’ kruisiging. Volgens Marcus is de kruisdood van Jezus niet alleen noodzakelijk, maar ook een voorbeeld van de dienstbaarheid die nodig is om een ware discipel te zijn (8:34-38). Op dezelfde manier wordt de kruisdood van Jezus in het Evangelie van Johannes niet als beschamend of vernederend voorgesteld; de kruisiging van Jezus wordt gezien als een reddende gebeurtenis die door Mozes was voorspeld toen hij de slang in de woestijn optilde (Johannes 3:14).

C. HET KRUIS VOLGENS DE ROMEINEN: SPARTACUS GEKRUISIGD

Het woord “kruis” was beledigend voor de Romeinen. Een Romein beledigde een andere Romein door het te gebruiken in graffiti die werd ontdekt in de strabische baden van Pompeii: Moge je aan het kruis genageld worden! Klassieke teksten gebruiken het woord ‘kruis’ ook in vloeken. De Romeinse schrijver Plautus gebruikt bijvoorbeeld de uitdrukking “naar een slecht kruis gaan” als slang voor naar de hel gaan. Zelfs het Latijnse woord voor kruis (crux) klonk hard in de oren, volgens Sint Augustinus (De Dialectica 10.10).

De Romeinen gebruikten kruisiging vooral voor misdadigers en opstandige buitenlanders. De Joodse historicus Josephus uit de eerste eeuw vermeldt veel gevallen waarin de Romeinen Joden kruisigden. Wanneer de Romeinen rebellen en misdadigers kruisigden, was het kruis natuurlijk meer dan een straf, het was ook een afschrikmiddel. De Romeinen kruisigden bijvoorbeeld Spartacus en zijn opstandige slaven op de Appiaanse Weg zodat iedereen ze kon zien van Capua naar Rome (Appian, The Civil Wars 1.120). Een lange rij kruizen waaraan opstandige slaven werden vastgemaakt moet andere slaven hebben ontmoedigd om op dezelfde manier tegen hun meesters in opstand te komen.

D. HET KRUIS: EEN SYMBOOL VAN DE HEMEL

Volgens de vijfde-eeuwse christelijke historicus Sozomen schafte Constantijn de kruisiging af uit een speciaal respect voor de macht en overwinning die hij door het symbool van het kruis had ontvangen (Kerkgeschiedenis 1.8). Deze afschaffing veranderde zeker de Romeinse perceptie van het kruis. Simpel gezegd, Constantijns publieke goedkeuring van het kruis veranderde de connotatie ervan. Van een weerzinwekkend instrument voor de executie van slaven, buitenlanders en Romeinse burgers met een lage sociale status, werd het een openbaar en vereerd symbool.

Constantijn creëerde het symbool van het kruis niet. Hij nam het aan als een nieuw symbool voor zijn rijk, dat zich had bekeerd tot het christendom. Dit betekent natuurlijk dat toen ambachtslieden in de vijfde eeuw de gekruisigde Jezus afbeeldden op de houten deuren van Santa Sabina, het kruis niet langer een aanstootgevend beeld was. Integendeel! Het beeld van het kruis was al getransformeerd van een executiemiddel naar een symbool van het christendom. En al snel zou de afbeelding van het kruisbeeld de muren en torens van kerken over de hele wereld sieren, waardoor het kruis het symbool bij uitstek van het christendom werd.

E. AFBEELDINGEN VAN HET CHRISTELIJKE KRUIS IN DE OUDHEID

Hoewel de afbeelding van Jezus aan het kruis in de tweede en derde eeuw niet erg populair was, hebben onderzoekers toch ten minste enkele gevallen geïdentificeerd waarin christenen het kruis afbeeldden. Misschien wel de vroegste christelijke voorstelling van het kruis is te vinden in de iconografie van hun papyrusmanuscripten, in het bijzonder het Staurogram, of de vorm van het kruis gemaakt door het overlappen van de Griekse letters Rho en Tau. Een duidelijkere voorstelling van het kruis is te vinden in een juweel uit de derde eeuw in het British Museum, dat een gekruisigde Jezus afbeeldt met een inscriptie die verschillende magische woorden opsomt.

Daarnaast beweren sommige specialisten dat de voorstelling van figuren met uitgestrekte armen in oude christelijke kunstwerken de archetypische voorstelling van Jezus aan het kruis zou kunnen zijn. Deze theorie wordt ondersteund door christelijke teksten uit de tweede en derde eeuw, waarin christenen (vooral martelaren) het kruisteken maken door hun armen uit te strekken.

Ontdek onze christelijke hangers

 

Kruis Hanger

Roze Kruis Hanger

44,90 
39,90 
34,90 

Kruis Hanger

Hanger Kruis Medaille

29,90 

Kruis Hanger

Keltisch kruis hanger

39,90 
44,90 
40,90 
44,90 

DE BESTE KRUISHANGERS VOOR HEREN

In de loop der jaren is de vraag naar kruishangers voor mannen sterk gestegen. Ze zijn een onmisbaar religieus accessoire geworden voor elke man. Mannen van alle leeftijden en uit alle delen van de wereld hebben een grote belangstelling voor kruis hangers getoond. Bovenal zijn ze een prachtig heilig amulet om te dragen voor Gods bescherming.

Het is één ding om een ketting te hebben en het is iets anders om een ketting te hebben die perfect past. Daarom hebben we een artikel geschreven om je te helpen de ketting te vinden die het beste bij je past. Klik hier om het te lezen.

2 thoughts on “KRUIS HANGER HEREN

 1. Aloys Scheers says:

  Ik ben op zok naar een kruis van de Tempeliers mn. zoals de eerste werden gedragen als voorbeeld van het patriarchaal kruis van de Patriarch van Jeruzalem. Heb je daar een voorbeeld van.

  • Gustave says:

   Hallo,

   Ik nodig je uit om te zoeken met “Tempeliers” in de zoekbalk bovenaan de shop.

   Op dit moment hebben we alleen een ketting en verschillende ringen.

   Nog een fijne dag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *